Οι κτηνοτρόφοι τιμούν τους νεκρούς τους

Ποιμένες... εκτελεσθέντες υπό των Γερμανών

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που είναι χαραγμένες στο μνημείο των βοσκών της Πάρνηθας που εκτελέσθηκαν (δολοφονήθηκαν?…) κατά την τριπλή κατοχή της Ελλάδος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 23 Ιουλίου 1944.

Πολλοί γνωρίζουν τους τόπους θυσίας των Ελλήνων στην περίοδο της τριπλής κατοχής (Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι) στα Καλάβρυτα Αχαΐας, στην Κάνδανο Κρήτης, στο Δίστομο Βοιωτίας, στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, στον Πολύλακο Κοζάνης ή στο Δομένικο Λάρισας, αλλά πάρα πολύ λίγοι γνωρίζουν και αναδεικνύουν την θυσία των δεκαεπτά (17) βοσκών από τα Λεγραινά της Αττικής στην Πάρνηθα.

Στις 28 Οκτ 2021 αντιπροσωπεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, χωρίς τυμπανοκρουσίες ανέβηκε στην Πάρνηθα, εκεί που είναι ο φυσικός τους χώρος, εκεί που είναι τα διαχρονικά λιβάδια τους, και στο μνημείο των «Ποιμένων των εκτελεσθέντων υπό των Γερμανών» κατέθεσαν στεφάνι, από τοπικά εποχιακά λουλούδια (που έκανε ο Μενιδιάτης ανθοπαραγωγός Φάνης Κατσανδρής) ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.

Μπράβο σε όσους τιμούν τους ήρωες που πρόσφεραν την ζωή τους για την πατρίδα στις πλατείες και στις παρελάσεις, και πολλά περισσότερα ΜΠΡΑΒΟ σε όσους τιμούν τους αφανείς ήρωες, εκεί, στους τόπους θυσίας τους, στους τόπους δουλειάς τους, στους τόπους τους.

Μπράβο στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής και μπράβο στην κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, η οποία στις 28 Οκτ 2021, με την παραδοσιακή ποιμενική κάπα και την παραδοσιακή ποιμενική γκλίτσα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων ποιμένων στην Πάρνηθα.
Σε περιόδους πολέμων οι ήρωες είναι όσοι προσφέρουν ακόμα και την ζωή τους για την πατρίδα, σε περιόδους ειρήνης αρκεί η προσήλωση στην τήρηση των κανόνων (νόμων της πατρίδας), στην επίτευξη των ευημερίας των συγκατοίκων του ίδιου τόπου και στην προσήλωση στο κοινό μέλλον όλων των συγκατοίκων.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, δασοκόμοι) είναι συνυφασμένοι με τον τόπο τους. Άλλοι επαγγελματίες, κυρίως αστοί, σε περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα, μπορεί να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να κάνουν άλλες-νέες επιχειρήσεις αλλού. Ή ακόμα και να ξενιτευτούν και να βρουν αλλού καλύτερους μισθούς και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι αγρότες πρέπει να προσαρμοσθούν στις διαθέσιμες δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους και να διαμορφώσουν τις ζωές τους έτσι ώστε να συνεχίσουν να ζουν στον ίδιο τόπο. Οι αγρότες είναι «δεμένοι» με τον τόπο τους και με την αειφορία (βιωσιμότητα) του τόπου τους. Οι αγρότες σέβονται και φροντίζουν το περιβάλλον, διότι ζουν από αυτό και ζουν μέσα σε αυτό. Οι αγρότες είναι πατριώτες.

Και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής τιμώντας αυτές τις θεμελιώδεις αξίες της μικρής εκτατικής ή/& μετακινούμενης κτηνοτροφίας στις 28 Οκτ 2021 τίμησε τους θυσιασθέντες κτηνοτρόφους (βοσκούς) που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς στα βοσκοτόπια τους πάνω στην Πάρνηθα, όπου είναι το μνημείο τους.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

Τελευταία άρθρα απόΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή