Οι νικητές της φετινής Μπερλινάλε

18 ταινίες συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα της 72ης Μπερλινάλε. Η ταινία «Alcarràs» της Ισπανίδας σκηνοθέτιδας Κάρλα Σιμόν απέσπασε το μεγάλο βραβείο.

by Times Newsroom

Χρυσή Άρκτος: Alcarràs

Μία οικογένεια ροδακινοπαραγωγών παλεύει εν μέσω των πιέσεων για μείωση της τιμής πώλησης από τους χονδρέμπορες. Πρόκειται για μία βιωμετική ιστορία της ίδιας της σκηνοθέτιδας, Κάρλα Σιμόν. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την «εξαιρετική ερμηνεία», όπου συνυπήρχαν η τρυφερότητα, η χαρά και το χιούμορ.

Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

Ο Νοτιοκορεάτης Χονγκ Σανγκ-σου βρέθηκε στη Μπερλινάλε για έκτη φορά, για να παραλάβει την Αργυρή Άρκτο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στο «The Novelist’s Film» οι ηθοποιοί μετακομίζουν από το κέντρο της Σεούλ προς την περιφέρεια για να βρουν τον εαυτό τους.

Αργυρή Άρκτος – Βραβείο της Επιτρoπής

Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε το μεξικάνικο δράμα «Robe of Gems» ως «μία τολμηρή ανανέωση στη γλώσσας του κινηματογράφου» και του απένειμε το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Στην ταινία της Νατάλια Λόπεζ Γκαλάρντο, η Ιζαμπέλ και η οικογένειά της αναλαμβάνουν τη βίλα της μητέρας της στην επαρχία. Η Γκαλάρντο διαπραγματεύεται ζητήματα όπως η κοινωνική και ψυχολογική βία και η απώλεια.

Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας

Η κριτική επιτροπή έδωσε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στην Κλερ Ντενί για την σκηνοθεσία της που «ξεσήκωσε τις αισθήσεις». Στο «Avec amour et acharnement» η παλιά αγάπη της Σάρα (Ζιλιέτ Μπινός) αναζωπυρώνεται – με έναν φίλο του συζύγου της. Αξίζει όμως αυτό το νέο πάθος για να εγκαταλείψετε τη σταθερότητα;

Αργυρή Άρκτος καλύτερου σεναρίου

Η Λάιλα Στίλερ έγραψε το σενάριο για το «Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush», στο οποίο ο σκηνοθέτης Αντρέας Ντρέζεν αφηγείται την ιστορία του Γερμανού κρατούμενου του Γκουαντάναμο Μουράτ Κουρνάζ από την οπτική γωνία της μητέρας του. Η ταινία, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της Μπερλινάλε, υπογραμμίζει τη σημασία της Δημοκρατίας, με πνευματώδες χιούμορ και εξυπνάδα.

Αργυρή Άρκτος καλύτερης ερμηνείας

Το βραβείο του καλύτερου πρωταγωνιστικού ρόλου έλαβε η Μελτέμ Καπτάν, για τον ρόλο της ως μητέρα που παλεύει άνευ όρων για τον γιο της, στην ταινία του Αντρέας Ντρέζεν, «Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush». Πρόκειται για τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο. Με το βραβείο, η κριτική επιτροπή τίμησε την «βαθιά ανθρώπινη ερμηνεία».

Αργυρή Άρκτος καλύτερου δεύτερου ρόλου

Η Μπερλινάλε απονέμει πλέον το βραβείο υποκριτικής με ουδέτερο φύλο για τον καλύτερο πρωταγωνιστικό, αλλά και δεύτερο ρόλο. Στην ινδονησιακή παραγωγή «Nana», η Λάουρα Μπασούκι υποδύεται την ερωμένη ενός πλούσιου Σουδανού, η οποία γίνεται φίλη με την γυναίκα του. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ερμηνεία της με το βραβείο του καλύτερου δεύτερου ρόλου.

Αργυρή Άρκτος για καλύτερη καλλιτεχνική συμβολή

Στη δυστοπική μυθοπλασία του Ρίθι Παν, «Everything Will Be OK», τα ζώα έχουν καταλάβει τον κόσμο, γκρεμίζοντας τα μνημεία τους και επαναλαμβάνοντας τις φρικαλεότητες του ανθρώπινου είδους. Ο Καμποτζιανός σκηνοθέτης έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της Μπερλινάλε για δεύτερη φορά.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com