Οι παραγωγές του Γιόχαν Φρόμπεργκερ ήταν αποκλειστικά αφιερωμένες στο όργανο και στο τσέμπαλο

by Times Newsroom

Ο Γιόχαν Γιάκομπ Φρόμπεργκερ (Johann Jakob Froberger, Στουτγκάρδη, 18 Μαΐου 1616 – Χέρικορτ, Μοντμπέλιαρντ, 7 Μαΐου 1667) ήταν Γερμανός τσεμπαλίστας, οργανίστας (τιτλούχος οργάνου στην αυλή της Βιέννης 1636 – 1657) και συνθέτης. Ανήκε σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε κάτω απο την καθοδήγηση του πατέρα του και του Γ.Β Στάιγκλεντερ.

Το 1637 εώς το 1641 πήγε στη Ρώμη για να τελειοποιηθεί με τον Τζιρόλαμο Φρεσκομπάλντι και πραγματοποίησε πολυάριθμα ταξίδια στην Ευρώπη, παίζοντας σε θριαμβευτικές τουρνέ, ιδιαίτερα στις Βρυξέλες και στο Παρίσι.

Άτυχο ήταν αντίθετα το ταξίδι του στο Λονδίνο (1662) όπου γνώρισε την πλήρη εξαθλίωση. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε την φιλοξενία της δούκισσας Σίβυλλας της Βυρτεμβέργης.

Οι παραγωγές του αποκλειστικά αφιερωμένες στο όργανο και στο τσέμπαλο, περιλαμβάνουν δύο συλλογές απο παρτίτες, τοκκάτες, τραγούδια, ελεύθερες συνθέσεις και πολλές σκόρπιες σελίδες χειρόγραφες. Ιδιαίτερα επιβλητική είναι η σύνθεση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Ιταλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική σχολή, η οποία έμελλε να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον Φρεσκομπάλντι και τον Γ.Σ Μπαχ και που μόνη της υπήρξε μία από τις πιό επιτυχημένες εκφράσεις της τέχνης του οργάνου του 17ου αιώνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή