Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας

by Times Newsroom 1

Σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Υγεία, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. To θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για το λαό και τις ανάγκες του».

O κ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως: “Ο τρόπος που επιλέξαμε να συναντηθούμε, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν μειώνει καθόλου την τεράστια σημασία που έχει για τους υγειονομικούς, για το λαό, το ζήτημα της υγείας.

Είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση, η οποία δεν θα μπορούσε να έχει τυπικό χαρακτήρα, γιατί πραγματοποιείται μέσα στη μάχη που δίνουμε για να βγει ο λαός μας όρθιος και δυνατός από την περιπέτεια της πανδημίας.

Η μάχη αυτή είναι σε εξέλιξη, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Γι’ αυτό θεωρούμε επικίνδυνη την άποψη που διακινεί η κυβέρνηση “ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας“. Οι δεκάδες νεκροί, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι, πολλοί εκτός ΜΕΘ, τους διαψεύδουν.

Χρειαζόμαστε όπλα, χρειαζόσαστε όπλα γι’ αυτή τη μάχη.

Και πραγματικά όπλα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, είναι τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα.

Αντίθετα, η μόνη της αγωνία είναι να ανοίξει ο τουρισμός και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία, με αυτοδιάγνωση για τους εργαζόμενους και τα γνωστά πρωτόκολλα – “λάστιχο”, που ωφελούν μόνο τις τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανακοινώνει μάλιστα την επανέναρξη των σχολείων, με μοναδικό μέτρο προστασίας τα self test.

Έχει ανάγει την ατομική ευθύνη σε πανάκεια, ενώ ο καθένας καταλαβαίνει πως καμιά πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κρατική καταγραφή και επίβλεψη.

Την ίδια ώρα, για πάνω από ένα χρόνο, κρατάει τα πανεπιστήμια κλειστά. Δηλαδή τους χιλιάδες φοιτητές μακριά από το χώρο σπουδών και έρευνας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, οι υγειονομικοί δεν έχουν άλλες αντοχές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν τα ακουμπάει κανείς, συνεχίζουν ανενόχλητα να θησαυρίζουν, στους χώρους δουλειάς δεν γίνεται κανένας έλεγχος, τα μέσα μαζικής μεταφοράς μεταφέρουν τους εργαζόμενους σαν σαρδέλες…

Τελικά ποιος φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων;

Φταίει το ΚΚΕ και οι συσκέψεις που πραγματοποιεί στις γειτονιές για να ενημερώσει το λαό, με όλα τα μέτρα προστασίας; Αυτό διατυμπανίζουν οι διάφοροι «Ραν ταν πλαν» της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι: “Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ήταν κοινή η διαπίστωση των επιστημόνων ότι πρόκειται για έναν ιό, για τον οποίο δεν υπήρχε επαρκής γνώση για την αντιμετώπισή του. Αυτό μπορεί να το κατανοήσει κανείς.

Όλοι διαπιστώσαμε τον αγώνα δρόμου των επιστημόνων για να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης και θεραπείας των ασθενών.

Αυτή η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει, τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης.

Τα χάλια των δημόσιων μονάδων υγείας, δεν αποτελούν “φυσικό” φαινόμενο, δεν τα προκάλεσε ο κορωνοϊός, προϋπήρχαν της πανδημίας. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Τώρα όμως, με την πανδημία, πήραν μεγάλες διαστάσεις και με τραγικές συνέπειες για το λαό.

Πολλές φορές ακούσαμε από την κυβέρνηση ότι το “σύστημα υγείας δοκιμάζεται” και ανάλογα με τους δείκτες της πανδημίας ότι εξαντλούνται τα “όρια των αντοχών του”. Οι αντοχές όμως του δημόσιου συστήματος υγείας δεν “αυτοδιαμορφώνονται”.

Καθορίζονται από τα μέτρα της ουσιαστικής ενίσχυσής του, με υγειονομικούς και άλλο προσωπικό, με ανάπτυξη των υποδομών, με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας κλπ, κάτι το οποίο δεν έκανε η κυβέρνηση, ακόμα και όταν κερδήθηκε χρόνος μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ουσιαστικά, αντί να πάρει μέτρα που να προσαρμόζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο στις “πάγιες” ανάγκες του λαού στην υγεία, όσο φυσικά και στις ανάγκες της πανδημίας, έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Όλα τα μέτρα που πήρε ήταν -και είναι- ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός των παροχών και των αναγκών.

Ό,τι “χωράει” δηλαδή σε αυτό το άθλιο σύστημα της υγείας!

Πρόκειται για τον ορισμό του “ανορθολογισμού” και των αντιφάσεων που γεννάει η καπιταλιστική οικονομία και προβάλλονται σαν αναγκαίος “ρεαλισμός”.

Όμως οι υγειονομικοί, ο λαός, μπορούν να αχρηστεύσουν αυτή την παγίδα και απέναντι στον “ρεαλισμό” των επιχειρηματικών ομίλων, να αντιπαραθέσουν τον ρεαλισμό των δικών τους αναγκών.

Σε αυτόν τον “ρεαλισμό” του κεφαλαίου οφείλεται ότι σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν εκατομμύρια θύματα, καταγράφηκαν ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές, όπως απλές και κλίνες ΜΕΘ, ελλείψεις σε αναπνευστήρες, ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι: “Η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει:

-Σύστημα υγείας – πρόνοιας αναπτυγμένο πανελλαδικά, και στις τρεις βαθμίδες του (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), όπως επίσης και σύστημα επείγουσας ιατρικής.

-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (ΠΦΥ), με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.

-Κρατικά νοσοκομεία -γενικά, ειδικά, πανεπιστημιακά– σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών, σε αριθμό, στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση και στην έρευνα.

-Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων και εμβολίων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.

-Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Με σχεδιασμό της εκπαίδευσης σε αριθμό και αναλογία όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των υγειονομικών για την επαρκή και αδιάλειπτη στελέχωση του συστήματος υγείας. Με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αυτάρκειας σε τεχνολογικά μέσα, υγειονομικό υλικό, φάρμακα και εμβόλια αξιοποιώντας το λαϊκό σύστημα παιδείας, έρευνας και βιομηχανικής παραγωγής.

Οι αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας – φαρμάκου, αναμφίβολα απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και υπηρεσίες, απαιτεί βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι.

Θα σχεδιάζουν και θα ελέγχουν το λαϊκό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε η υγεία, η πρόληψη, οι συνθήκες δουλειάς, η διατροφή, η στέγαση, ο ελεύθερος χρόνος, να υπηρετούν ένα ανώτερο επίπεδο συνολικά της ζωής του λαού.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση, σε ισχυροποίηση της πάλης για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία που σήμερα είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή