Οι startups συνεισφέρουν στην απασχόληση περισσότερο από την παραδοσιακή οικονομία

Οι νεοσύστατες εταιρείες είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως

by Times Newsroom 1
  • της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

Πιο σημαντικός από ποτέ στην ιστορία είναι σήμερα ο οικονομικός αντίκτυπος των νεοφυών επιχειρήσεων και ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος πλέον είναι μια βιομηχανία αξίας $35 τρισ. Σε αυτό το περιβάλλον, οι startups αποτελούν μια ανθεκτική πηγή ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας υψηλής παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του dealroom.co, οι νεοσύστατες εταιρείες αναπτύσσονται περίπου τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή οικονομία. Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως από το 2017. Βρίσκονται δε στην κορυφή των κλάδων της οικονομίας, που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στη δεύτερη θέση αυτής της λίστας βρίσκεται ο τομέας των ΤΠΕ, ο οποίος ευθύνεται για την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 3% την περίοδο από το 2017 μέχρι σήμερα. Οι τομείς της υγείας, των κατασκευών, της δημόσιας διοίκησης και του real estate είναι υπεύθυνοι για αύξηση της απασχόλησης κατά 2% έκαστος.

Στη λίστα του dealroom.co με τους κλάδους, που έχουν από το 2017 μέχρι σήμερα, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση της απασχόλησης, ακολουθεί ο τομέας της ενέργειας με 1% συμμετοχή στην αύξηση της απασχόλησης. Ισόποση είναι η συμμετοχή του κλάδου της μεταποίησης (1%), του πολιτισμού (1%), της εκπαίδευσης (1%) και του λιανεμπορίου (1%).

Περί χρηματοδότησης

Η δυναμική των νεοσύστατων επιχειρήσεων να παράγουν πολλές και μεγάλης παραγωγικότητας θέσεις εργασίας προφανώς και ενισχύεται από το κατά πόσο καταφέρνουν να προσελκύσουν κεφάλαια.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις προσθέτουν θέσεις εργασίας τρεις φορές γρηγορότερα, όταν έχουν τη χρηματοδοτική υποστήριξη των funds επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capitals -VCs).

Ταχεία ανάπτυξη

Οι startups δεν έχουν συμμετοχή μόνο στην αύξηση της απασχόλησης διεθνώς. Μεγάλη είναι η επίδραση τους και στην συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα του dealroom.co, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσονται τρεις φορές ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, μάλιστα, ότι νεότερες γενιές startup επιχειρήσεων δημιουργούν εξίσου μεγάλη αξία με τις παλαιότερες.

“Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι αναπτυσσόμενες νεοσύστατες εταιρείες αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο”, αναφέρει η σχετική μελέτη.

“Το γεγονός ότι σήμερα μπορεί να δημιουργηθεί μια εταιρεία από οπουδήποτε, καθιστά την τοπική υποστήριξη ακόμη πιο σημαντική για την προώθηση μεμονωμένων οικοσυστημάτων εκκίνησης. Κάθε οικοσύστημα εκκίνησης είναι διαφορετικό και έτσι πρέπει να είναι και η επιχειρηματική του υποστήριξη”, τονίζουν οι αναλυτές.

Πηγή: www.sepe.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή