Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και όρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν

Να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέλουν οι Ταλιμπάν, αίτημα που υπέβαλαν με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της οργάνωσης στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού

by Times Newsroom 1

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να απευθυνθούν στους ηγέτες του κόσμου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ διόρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη, τον Σουχάιλ Σαχίν, εκπρόσωπό τους που εδρεύει στην Ντόχα, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, υπέβαλε το αίτημα αυτό την Δευτέρα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Μουτάκι ζήτησε να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση, που ολοκληρώνεται την επόμενη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Φαρχάν Χακ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής. Πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ είναι μέχρι τώρα ο Γουλάμ Ισακζάι, που εκπροσωπούσε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Χακ είπε ότι το θέμα της έδρας του Αφγανιστάν και ποιος θα την καταλάβει, θα συζητηθεί από μια εννιαμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Η επιτροπή είναι απίθανο να συνεδριάσει πριν από την Δευτέρα και, κατά συνέπεια, είναι αμφίβολο αν ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν θα μπορέσει να μιλήσει στους ηγέτες.

Μια ενδεχόμενη αποδοχή του πρεσβευτή των Ταλιμπάν θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών και θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρουν οι πόροι που χρειάζεται η κατεστραμμένη οικονομία του Αφγανιστάν.

Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν οι άλλες χώρες, ώστε να πιέσουν για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των γυναικών.

Η επιστολή των Ταλιμπάν γράφει ότι η αποστολή του Ισακζάι «θεωρείται λήξασα» και ο διπλωμάτης «δεν εκπροσωπεί πλέον το Αφγανιστάν», είπε ο Χακ.

Με βάση τους κανονισμούς της Γενικής Συνέλευσης, ο Ισακζάι θα παραμείνει στη θέση του, μέχρι να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή διαπιστεύσεων. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσει κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών, στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν κάποιες χώρες θα εκφράσουν αντιρρήσεις, με αφορμή την επιστολή των Ταλιμπάν.

Κατά παράδοση, η επιτροπή συνεδριάζει τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο για να εξετάσει τις διαπιστεύσεις όλων των μελών του ΟΗΕ και, ακολούθως, υποβάλλει μια έκθεση στη Γενική Συνέλευση πριν από το τέλος του έτους. Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι Μπαχάμες, το Μπουτάν, η Χιλή, η Ναμίμπια, η Σιέρα Λεόνε και η Σουηδία.

Όταν οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία (1996-2001), ο πρεσβευτής της αφγανικής κυβέρνησης, την οποία ανέτρεψαν, παρέμεινε στη θέση του στον ΟΗΕ, αφού η επιτροπή διαπιστεύσεων ανέβαλε την απόφασή της για το ποιος την δικαιούταν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή