Οι τοποθετήσεις στελεχών και η κριτική στο Συνέδριο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Επιχειρείται ένα νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε»

by Times Newsroom 1

Με τις τοποθετήσεις των μελών συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα:

Ο Νίκος Μπίστης αναφέρθηκε στην σταδιακή επανάκαμψη μιας πιο αριστερής σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι ενισχύθηκε η αριστερά που προσαρμόστηκε, ενώ εκείνη η αριστερά που συνέχισε με επιμονή στην αντισυστημική ανατροπή, όχι μόνο ηττήθηκε, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος το αίτημα για κυβερνητική αλλαγή, αλλά με σοβαρότητα και σταθερότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ξανά ένα κύμα όπως το 2012. Στόχος είπε, πρέπει να είναι η συμμετοχή και συμμαχία των φτωχών στρωμάτων με την πολυποίκιλη μεσαία τάξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε το πολιτικό κέντρο. Προειδοποίησε ότι αν δεν κάνουμε σωστές επιλογές, μπορεί αντί να έχουμε αμφίπλευρη διεύρυνση, να έχουμε αμφίπλευρες απώλειες. Υποστήριξε ότι δυστυχώς η αντισυστημικότητα, στις παρούσες συνθήκες, αποτελεί βιότοπο της ακροδεξιάς και όχι της αριστεράς.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, είπε ότι το ερώτημα προς το κοινό του ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να είναι «ή με εμάς, ή με τη ΝΔ που πηγαίνει προς τα ακροδεξιά. Η τροπή που πήραν οι διαδικασίες μετά την αναγκαστική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, έφερε το δίλημμα: Προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής ή διατήρηση του αντισύριζα μετώπου και της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «θα έχουμε ένα γενναίο συνέδριο που θα προοιωνίσει την ανασυγκρότηση του κόμματος και την εκλογική νίκη…Η μεγάλη πολιτική εξόρμηση προς την κοινωνία πρέπει να οργανωθεί από τα πάνω, αξιοποιώντας όλα τα στελέχη».

Αναφέρθηκε στην ηγεσία λέγοντας: «Ικανή ηγεσία – την οποία έχουμε. Το πρόβλημα με την ηγεσία είναι ότι πηγαίνοντας προς το συνέδριο, έχουμε περιπτώσεις που γίνεται αντιπαράθεση σε σχέση με το όνομα του προέδρου. Ποιος είναι με τον πρόεδρο και ποιος δεν είναι. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Όλοι είμαστε με τον πρόεδρο. Και όλοι είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον χώρο κυκλοφορεί πολύ προσωπική φιλοδοξία, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή, αλλά δεν πρέπει να αντιστρατεύεται την πολιτική φιλοδοξία…Όσες γκρίνιες ακουστούν στο επόμενο διάστημα, καλά να ακουστούν, αλλά να ξέρουμε ότι ο εχθρός είναι απέξω, και είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τα βέλη θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τα εκεί».

Ο Νίκος Παππάς ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κατέρρευσε σε μερικά εικοσιτετράωρα. Έχουμε πρωθυπουργό που αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά είπε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε ότι ολοκληρώθηκε η διεύρυνσή μας και να εκπέμπουμε σήματα αυτάρκειας και αυταρέσκειας…Δεν έγινε η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνάμεών μας». Μίλησε για την «φθορά Μητσοτάκη που είναι υπαρκτή» αλλά σημείωσε ότι «το πολιτικό εκκρεμές δεν θα λειτουργήσει αυτόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τομές, άρα υπάρχουν προγραμματικές προϋποθέσεις ώστε η φθορά Μητσοτάκη να μεταφραστεί σε δική μας ενίσχυση. Ζητάμε την καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης».

Απαντώντας σε αιτιάσεις για την απαραίτητη αυτοκριτική, είπε ότι «η ιδεολογική μας ταυτότητα θα κινδύνευε αν όσα αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση, λόγω των πιέσεων και των μνημονίων, τα κάναμε κομμάτι του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο». Στο οργανωτικό πεδίο κάναμε σημαντικά βήματα, είπε ακόμη ο κ. Παππάς, και πρόσθεσε: «Υπάρχει διαφωνία για την διεύρυνση και τις ποσοστώσεις. Πρέπει να τολμήσουμε. Ωστόσο εκπλήσσομαι όταν ακούω άρνηση στις ποσοστώσεις από ανθρώπους που έχουν παλαιότερα εκλεγεί με ποσοστώσεις».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανάφερε ότι το συνέδριο θα ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη στις εκλογές. Είπε ακόμη: «Πριν δυο χρόνια συμφωνήσαμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία ήταν στρατηγική επιλογή. Παρά τις δυσχέρειες, με την συλλογική προσπάθεια έγιναν σημαντικά βήματα. Ολοκληρώσαμε την ανασυγκρότηση και την διεύρυνση, μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε προγραμματική συνδιάσκεψη που κατοχυρώνει την δική μας πρόταση απέναντι στην δεξιά πρόταση που περιθωριοποιεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ωστόσο, είμαστε στο κρίσιμο σημείο να ολοκληρώσουμε την πορεία αυτή με το συνέδριο. Η πορεία θα πρέπει να είναι εξωστρεφής. Το πρώτο εφόδιο είναι οι ιδέες μας, είναι επίκεντρες και αναγκαίες. Το δεύτερο είναι, ότι έχουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο θέσεων, που απαντά στο πώς μπορούμε και πώς δεσμευόμαστε για την επόμενη ημέρα των εκλογών». Σημείωσε ακόμη, ότι «όσον αφορά τις κοινωνικές συμμαχίες, ανακτήσαμε την επαφή με στρώματα που είχαν απομακρυνθεί. Η κοινωνία είναι σε σημείο καμπής, υπάρχει φόβος και επισφάλεια και  πρέπει να του δώσουμε σιγουριά, καθώς είμαστε ο φορέας του εναλλακτικού σχεδίου. Θα νικήσουμε στις εκλογές και θα σχηματίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση».

Τέλος ανέφερε ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί, αλλά «επιχειρείται ένα νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε»

«Θα «κερδίσουμε τις εκλογές, όχι μόνο με μία, αλλά με πολλές χιλιάδες ψήφους, αν όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σαλπίσουμε μήνυμα νίκης και ανατροπής…Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μπορέσουμε να αυξήσουμε πάρα πολύ τα μέλη, ώστε να αντιστοιχίσουμε τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να είναι στόχος και τότε θα έλθει και η κοινωνική δικτύωση».  Αυτό είπε ο Παύλος Πολάκης κατά την τοποθέτησή του.

Συνεχίζοντας είπε ότι «θα πρέπει να εκπέμψουμε πιο καθαρά έναν προγραμματικό λόγο με δύο κόκκινες κλωστές: η πρώτη είναι ότι το πρόγραμμα θα διαπερνιέται από πολιτική υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, υπέρ του κοινωνικού κράτους, με ένα κοινωνικό συμβόλαιο υπέρ της δίκαιης ανακατανομής. Η δεύτερη να διατυπώσουμε αιτήματα με τα οποία θα περιγράφεται ότι η εξουσία αλλάζει χέρια, αυτό που δεν το κάναμε γιατί δεν μπορούσαμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, πρέπει και μπορεί και θα κερδίσει» εκτίμησε και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε τόσο με το ΚΙΝΑΛ. Ο κορμός της προοδευτικής συμμαχίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…Δεν θα μας παίξουν τα μέσα ενημέρωσης, εμείς με την δουλειά μας με την επαφή με τον κόσμο πρέπει να ξεπεράσουμε τα μέσα, και με τη νίκη μας να τους φέρουμε όλους προ των ευθυνών τους».

Δεν κρατά κανείς αριστερόμετρο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «αντί να συζητάμε το πολιτικό περιεχόμενο της διεύρυνσης, αναπαράγουμε διλήμματα που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά”.

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε και να εμβαθύνουμε τη διεύρυνση. Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την φθορά της κυβέρνησης. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του κόμματος μας στην αρπαχτή της Πειραιώς; Δώσαμε με έντονο τρόπο τη μάχη για το ξεπούλημα της εθνικής ασφαλιστικής; Η κατάσταση και στη χώρα και στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι κρίσιμη. Χρειάζεται συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων προτάσεων που να δίνει όμως και μια προοπτική. Το κόμμα πρέπει να έχει μια πλατιά απεύθυνση, αλλά άλλο κόμμα, άλλο παράταξη. Κι άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη. Πρέπει να είμαστε παρόντες στις μεγάλες συγκρούσεις, να ενισχύσουμε τη πολιτική συμμαχιών κι όχι να αναμασάμε παλαιοκομματικές στρατηγικές».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή