Οι Τυραννόσαυροι συρρίκνωσαν τα μάτια τους για να αποκτήσουν ισχυρότερο δάγκωμα…

...και παράλληλα να μπορεί να αντέχει το κρανίο τις τρομερές πιέσεις και κραδασμούς που παράγει κάθε δάγκωμα και να διατηρεται σε σταθερή θέση το κεφάλι του

by Times Newsroom

Εμφανίστηκε πριν από 69 εκατ. έτη στον πλανήτη στη Βόρειο Αμερική και αποτέλεσε την πιο τρομακτική και μοχθηρή φονική μηχανή που δημιούργησε η φύση στην ιστορία της Γης. Αν δεν έπεφτε στη Γη ο γιγάντιος αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους μαζί με το 80% της ζωής στον πλανήτη πιθανότατα ο Τυραννόσαυρος θα εξακολουθούσε να κυριαρχεί σκορπίζοντας τον φόβο και τον τρόμο στο πέρασμα του. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε δαγκωνιά τ/ου T-rex είχε ισχύ 20-57 χιλιάδες Newton, περίπου 2-6 χιλιάδες κιλά. Είναι φυσικά το ισχυρότερο δάγκωμα που γνωρίζουμε να έχει υπάρξει ποτέ στην φύση.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Communications Biology» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμπινγκχαμ στη Βρετανία αποκαλύπτουν μια εξελικτική διεργασία η οποία ισχυροποίησε σε μέγιστο βαθμό την δύναμη των τρομερών σαγονιών του Τυραννόσαυρου και το δάγκωμα που έκανε για να εξοντώσει τα θηράματα του.

Εκτός από μικρά χέρια ο T.rex είχε όπως φαίνεται και πολύ μικρά μάτια σχετικά με το μέγεθος του. Οι ερευνητές μελέτησαν τα κρανία εκατοντάδων ειδών (ερπετών, δεινοσαύρων κ.α.) της Μεσοζωϊκής εποχής η οποία καλύπτει την περίοδο από την εμφάνιση ως την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διασημότερη και πιο τρομακτική φονική μηχανή που πάτησε το πόδι της στον πλανήτη συρρίκνωσε εξελικτικά τον οφθαλμικό κόγχο του για υπάρξει χώρος ώστε να αναπτυχθούν περισσότεροι μύες σιαγόνων ώστε από την μια πλευρά να είναι ακόμη πιο ισχυρό το δάγκωμα του και παράλληλα να μπορεί να αντέχει το κρανίο τις τρομερές πιέσεις και κραδασμούς που παράγει κάθε δάγκωμα και να διατηρεται σε σταθερή θέση το κεφάλι του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή