Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συζητήσουν για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια

by Times Newsroom 1

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση των ΗΠΑ για την προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε ομιλία της ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε «οποιεσδήποτε προτάσεις αντιμετωπίζουν την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο».

Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την ανακοίνωση της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι επιμένοντας ότι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι να αποφευχθούν παύσεις στις εξαγωγές και στις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις που αντιμετωπίζουν την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

«Και γι ‘αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ για παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του Covid θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου», συνέχισε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν πρόσθεσε ότι «βραχυπρόθεσμα» η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν τις εξαγωγές και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αντίθετα με την προσέγγιση της ΕΕ με αυτήν ορισμένων συμμάχων, λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι η μόνη δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, που εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα».

Τα λόγια της φον ντερ Λάιεν έρχονται έπειτα από τις δηλώσεις της Τάι ότι οι ΗΠΑ «πιστεύουν ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζουν την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19».

Με πληροφορίες από Financial Times

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή