ΟΗΕ: Ένας στους τέσσερις Ουκρανούς μπορεί να παρουσιάσει ψυχική διαταραχή λόγω του πολέμου,

Οι πιο σοβαρές καταστάσεις περιλαμβάνουν διαταραχή μετατραυματικού στρες

by Times Newsroom

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 1/4 του πληθυσμού της Ουκρανίας, μπορεί να υποφέρει από μια διαταραχή ψυχικής υγείας λόγω του πολέμου στη χώρα.

Μετατραυματικό στρες

«Ο ΠΟΥ εκτιμά πως έως 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής, από άγχος και στρες μέχρι πιο σοβαρές καταστάσεις» δήλωσε ο Τζάρνο Χάμπιχτ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, σε συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης.

Οι πιο σοβαρές καταστάσεις περιλαμβάνουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) που προκαλείται από οδυνηρά γεγονότα. Οι περιπτώσεις αυξάνονται έπειτα από δέκα μήνες σύγκρουσης, με αποτέλεσμα μια ξεχωριστή υπηρεσία του ΟΗΕ να ξεκινήσει την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας είναι υπό πίεση αφότου η Ρωσία εισέβαλε τον Φεβρουάριο. Μέχρι τώρα, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 700 επιθέσεις στο ουκρανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, και η αύξηση των επιθέσεων της Ρωσίας σε κρίσιμες υποδομές από τον Οκτώβριο προστίθεται στις δοκιμασίες προκαλώντας διακοπές ρεύματος (μπλακάουτ).

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Νέες δοκιμασίες

Ο Χάμπιχτ είπε πως οι αναπνευστικές ασθένειες θα αυξηθούν με τον κρύο καιρό και την ανεπαρκή θέρμανση, όπως και τα τροχαία δυστυχήματα που σημειώνονται επειδή δεν υπάρχει φωτισμός στους δρόμους λόγω των μπλακάουτ.

«Το σύστημα υγείας λειτουργεί. Όμως καθώς είναι δέκα μήνες, είναι ένα τεράστιο στρες τεστ», είπε. «Βλέπουμε διαρκώς νέες δοκιμασίες».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com