ΟΗΕ – Λιβύη: Παρατείνονται οι επιθεωρήσεις πλοίων για πιθανό σπάσιμο του εμπάργκο όπλων

by Times Newsroom 1

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε την άδεια για επιθεωρήσεις από την Επιχείρηση «ΙRINI» για ένα ακόμη έτος (μέχρι 31 Μαρτίου 2023). «Με την ψηφοφορία την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκτεινε το ψήφισμα 2292 του 2016 που επιτρέπει επιθεωρήσεις και λιμενικές εκτροπές σκαφών για τα οποία υπάρχει υπόνοια παραβίασης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιχείρησης «IRINI».

Υπογραμμίζει ότι «δείχνει τη βούληση της Διεθνούς Κοινότητας να διατηρήσει το νομικό πλαίσιο που αποσκοπεί στην πρόληψη της παράνομης διακίνησης όπλων από και προς τη Λιβύη στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα».

Από την έναρξη λειτουργίας της στις 31 Μαρτίου 2020, η Επιχείρηση «IRINI» έχει επιθεωρήσει 3.344 εμπορικά πλοία μέσω αιτήματος πληροφοριών μέσω κλήσεων, έχει πραγματοποιήσει 133 επισκέψεις σε πλοία με τη συγκατάθεση των πλοιάρχων (οι λεγόμενες φιλικές προσεγγίσεις), ενώ προχώρησε σε 14 επιθεωρήσεις σε ύποπτα σκάφη.

Σε 37 περιπτώσεις, οι πλοίαρχοι των σκαφών αρνήθηκαν μία «φιλική προσέγγιση» για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό, πιθανές καθυστερήσεις και πολιτική των εθνικών αρχών, ενώ σε 6 περιπτώσεις η Eπιχείρηση «IRINI» δεν μπορούσε να προχωρήσει στην επιβίβαση και να επιθεωρήσει ύποπτα σκάφη λόγω άρνησης του κράτους της σημαίας.

Όλες οι επιθεωρήσεις ή οι φιλικές προσεγγίσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή