Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η παραπληροφόρηση στοίχισε ανθρώπινες ζωές στην πανδημία

by Times Newsroom 1

Η ψευδής είδηση και η παραπληροφόρηση στην κρίση της πανδημίας έχει στοιχίσει και έχει απειλήσει ανθρώπινες ζωές, ήταν το κοινό συμπέρασμα των πάνελ των ομιλητών στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του.

«Η κρίση της πανδημίας έγινε κρίση παραπληροφόρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης των Ellinika Hoaxes, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία είναι ένα κενό το οποίο ανέδειξε η πανδημία, σημείωσε.

Την ίδια άποψη, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε η Νίνα Γιάνκοβιτς, (Disinformation Fellow, Wilson Center, ΗΠΑ). «Χρειαζόμαστε λύσεις νομοθετικού περιεχομένου» τόνισε, προσθέτοντας ότι πολλές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους προστασίας εναντίον της παραπληροφόρησης. «Η παραπληροφόρηση είναι καταστρεπτική για τη δημοκρατία,» τόνισε η κ. Γιάνκοβιτς.

Η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων έχουν ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από την επίδραση της εικόνας και του videο. «Τα social media», όπως ανέφερε ο Μουνίρ Ιμπραχίμ (αντιπρόεδρος της Strategic Initiatives, Truepic) «μεταφέρουν εικόνες και βίντεο με απίστευτη ταχύτητα».

Το θέμα της παραπληροφόρησης στον καιρό της πανδημίας έτυχε μιας άλλη προσέγγισης από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Χρήστο Φραγκονικολόπουλο. Η παραπληροφόρηση εντάχτηκε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της υπερίσχυσης των παγκοσμίων δυνάμεων, σημείωσε. Παγκόσμιες δυνάμεις όπως ΚίναΡωσία και Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν στην παραπληροφόρηση, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα εμβολίων που είχαν παράξει για λόγους παγκόσμιου ανταγωνισμού και ισχύος, τόνισε ο καθηγητής.

  • Το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Μαΐου.
  • Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) παρατίθεται το πρόγραμμα του Φόρουμ, καθώς και οι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή