Οικονομικό κλίμα: Ελαφρά ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, επιδείνωση στην Ελλάδα

by Times Newsroom 1

To οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ ανέκαμψε ελαφρά τον Μάιο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε βυθιστεί τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις άρχισαν πάλι να ανεβάζουν ρολά και οι περιορισμοί ανά την ήπειρο χαλαρώνουν. Στην Ελλάδα ωστόσο είχαμε περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος, με τον σχετικό δείκτη της Κομισιόν να καταγράφει σημαντική πτώση.

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τις 19 χώρες του ευρώ σκαρφάλωσε στις 67,5 από 64,9 μονάδες τον Απρίλιο. Το κλίμα ανέκαμψε σε Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και διατηρήθηκε αμετάβλητο στη Γαλλία. Για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία γιατον Μάιο.

Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 7,7% στη ζώνη του ευρώ φέτος, ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει για ύφεση της τάξης του 8% με 12%. Σε κάθε περίπτωση όλοι αναγνωρίζουν ότι το οικονομικό και κοινωνικό σοκ είναι ισχυρότατο και οι κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να αποτρέψουν τις μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Στην Ελλάδα ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από εκείνον για την Ευρωζώνη, αλλά παρουσίασε πτώση τον Μάιο. Συγκεκριμένα υποχώρησε στις 88,5 μονάδες από 99,3 τον Απρίλιο και ενώ τον Μάρτιο ήταν στις 109,4 μονάδες. Αισθητή επιδείνωση είχαμε στους επιμέρους δείκτη για τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ ελαφρά ήταν η μεταβολή για τον δείκτη καταναλωτικών προσδοκιών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή