Οικονόμου για δημοσίευμα Documento: Χρειάζεται διερεύνηση – Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία

Χωρίς καμία τεκμηρίωση είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που κάνει λόγο για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

by Times Newsroom

Στην ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση της υπόθεσης υποκλοπών καθώς και ότι λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή.

Προσθέτει επιπλέον ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τέτοιων λογισμικών και θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την κυκλοφορία τέτοιου λογισμικού στην επικράτεία της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος.

 Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία.

 Όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.

  •  Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι “αποκαλύψεις” του προαναγγέλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στη χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας.
  •  Στο ποιο σκοπό εξυπηρετεί, όταν χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον Πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε Υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: επιχειρεί να πλήξει την Κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στο μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη Κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο Πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο.

 Λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή. Η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη η δριμεία θεσμική αντίδραση της Κυβέρνησης στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην Επικράτειά της.

 Η ελληνική πολιτεία θα αξιολογήσει κάθε πτυχή του ζητήματος αυτού. Κανένας τυφλοπόντικας δεν θα μείνει κρυμμένος».

Κύκλοι Δένδια: Αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών

«Κύκλοι» του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, επισημαίνουν τα εξής σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδα Documento:

Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Λίστα με πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συζύγους υπουργών, δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία παρακολουθούσε η ΕΥΠ και το κακόβουλο λογισμικό Predator. Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αυτούς παρακολουθούσε», η κυριακάτικη εφημερίδα, σημειώνει ότι πρόκειται για πρόσωπα που είτε θεωρούνταν «ανεπιθύμητα» είτε «επικίνδυνα», και προσάπτει προσωπικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εντύπωση προκαλεί ότι στη λίστα με τα, κατά το δημοσίευμα, υπό παρακολούθηση πρόσωπα βρίσκονται πολλά στελέχη της ΝΔ και μάλιστα «βαριά» ονόματα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ακόμα και πρόσωπα, όπως, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με το Documento δεν παρακολουθούνταν μόνο οι πολιτικοί αλλά σε τρεις περιπτώσεις και οι σύζυγοί τους, συγκεκριμένα οι Τζένη Μπαλατσινού, Ευγενία Μανωλίδου και Πόπη Καλατζή. Επίσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξης Διακόπουλος, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και η πρώην σύζυγός του, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και η σύζυγός του Εύα Αντωνοπούλου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, από την αντιπολίτευση παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα της Όλγας Γεροβασίλη και του Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Από τον επιχειρηματικό χώρο, αναφέρονται δύο πρόσωπα, ο πρόεδρος του Άρη Θόδωρος Καρυπίδης μέσω του οποίου, σύμφωνα πάντα με το Documento, παρακολουθούνταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Για τον ίδιο λόγο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και η αδελφή του Ειρήνη Καρυπίδη.

Από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, οι Αλέξης Παπαχελάς (Καθημερινή), Γιάννης Κουρτάκης (Παραπολιτικά), Πάνος Κυριακόπουλος (STAR -μέσω του οποίου παρακολουθούνταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης), ο Αντώνης Δελατόλας, ο Θανάσης Κουκάκης, ο Παναγιώτης Μπόμης (Διευθύνων Σύμβουλος της DPG Digital Media για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο). Και, ακόμα, ο Λάκης Λαζόπουλος.

Η παραπάνω λίστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνει τα πρόσωπα που παρακολουθούσε το Predator «υπό τις εντολές του Μαξίμου». Παρά το γεγονός, ότι το δημοσίευμα γράφει ότι τα στοιχεία που διαθέτει «είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση», δεν παραθέτει καμία απόδειξη για την αυθεντικότητα της λίστας, παρά μόνο τέσσερα μηνύματα – φορείς κακόβουλου λογισμικού που εστάλησαν στον Θ. Καρυπίδη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή