Οικονόμου: Η διπλωματία της Ελλάδας έχει αποδομήσει τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας – Τι είπε για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Αγκυρα

Στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την πλευρά της Τουρκίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

by Times Newsroom

Μιλώντας στο Μega τόνισε πως, «η κίνηση αυτή εντάσσεται στα βερμπαλιστικά σχέδια του Ερντογάν, στην άσκηση προπαγάνδας και στην δημιουργία εντυπώσεων που προφανώς κανέναν δεν τρομοκρατούν και κανέναν δεν πανικοβάλλουν. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την Πράγα, η Τουρκία έχει μία αντιφατική στάση. Από τη μία πλευρά έχουμε τον υπουργό Άμυνας, τον κ. Ακάρ, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών, εκπέμπει αυτά τα μηνύματα, τα είπε και με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Φάνηκε ότι κατάλαβε και ο ίδιος ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτή η προκλητική ρητορική της Τουρκίας. Από την άλλη, έχουμε την συνέχιση μίας έκφρασης προκλητικής συμπεριφοράς, της έντασης και της κλιμάκωσης, από τον κ. Μπαχτσελί και το απαράδεκτο περιστατικό με τους ανθρώπους που ξεγύμνωσαν στον Έβρο και τους έσπρωξαν κακοποιημένους προς την ελληνική πλευρά».

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε, να μην αποπροσανατολιστούμε από τη βασική μας στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στρατηγική είναι αυστηρή, ουσιαστική, αποτελεσματική αποδόμηση της προκλητικής ρητορικής σε επίπεδο διπλωματίας, σε επίπεδο σχέσεων με τους ηγέτες των δύο χωρών, νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλει ότι η επιδραστική ισχύ των απόψεών μας είναι στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Έχουμε καταφέρει να μην συναντά ευήκοα ώτα πουθενά η τουρκική προκλητική στρατηγική, σε επίπεδο ηγετών, συμμαχίας, ΕΕ, σε επίπεδο διεθνών χωρών, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποδομήσει πλήρως τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Έχουμε την αυτοπεποίθηση μίας χώρας που έχουμε  φροντίσει πολύ μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ σε πολύ μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε.

«Η χώρα ήταν πάντα υπέρ της λογικής, ότι είναι καλύτερο να συζητάμε από το να αναλωνόμαστε σε μία αδιέξοδη τακτική προκλήσεων και ύβρεων από την πλευρά της Τουρκίας. Η χώρα μας ποτέ δεν έχει απαντήσει με αυτόν τον τρόπο και αυτό το ύφος. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά προαπαιτούμενα του διαλόγου. Σέβεσαι το διεθνές δίκαιο, σέβεσαι την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του γείτονά σου, απέχεις από απειλές. Διαπιστώνει ο καθένας ότι όλο αυτό διάστημα, είναι απολύτως αδιέξοδη η στρατηγική της Τουρκίας. Είναι επίμονη στη λογική της διαστρέβλωσης, της πρόκλησης, των ανυπόστατων ισχυρισμών, αλλά είναι απολύτως αδιέξοδη. Αναπαράγοντας μύθους και ψέματα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η ελληνική διπλωματία δεν το έχει επιτρέψει αυτό, και δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψει. Πρέπει να καταλάβουν στην Τουρκία ότι όσες φορές και εάν επαναλαμβάνεις ένα ψέμα, αυτό δεν γίνεται αλήθεια», είπε ο Γιάννης Οικονόμου για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, τοποθετήθηκε σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την τιμή του φυσικού αερίου.

«Εδώ πρέπει να αναδείξουμε μία θετική επίδραση ενός γεγονότος. Συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό την υιοθέτηση των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων ηγετών για πλαφόν, για κοινές προμήθειες. Χωρίς ακόμα να έχει παρθεί απόφαση, υπό την απειλή ότι θα παρθεί αυτή η απόφαση, βλέπουμε αυτή την αποκλιμάκωση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεύτερον, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής είμαστε πολύ κοντά στο να υιοθετηθούν οι προτάσεις που από τον Μάρτιο έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης, για παρεμβάσεις της Ευρώπης για την τιμή που διαμορφώνεται για το φυσικό αέριο χονδρικώς, για τις κοινές προμήθειες και όλα τα υπόλοιπα», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Αυτό είναι καλό για δύο λόγους: όσο πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, αποκλιμακώνεται και η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου για τους χρήστες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτό – παρεμβάσεις της Ευρώπης για την τιμή που διαμορφώνεται για το φυσικό αέριο –  για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων, κάποιων δισεκατομμυρίων. Σημαίνει ενδεχομένως την δημιουργία δυνατοτήτων για να μπορούμε να παρέχουμε ουσιαστικά και σε άλλες πτυχές του οικονομικού βίου των πολιτών».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή