Οικονόμου: Οι εξηγήσεις για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα – «Δεν το έκρυβε κανείς ότι ήταν στην χώρα μας»

Αναστασία Γκαρά: Δεν μας αξίζει μια τέτοια ΕΡΤ

by Times Newsroom

«Οι πολίτες που παρακολουθούν την δημόσια τηλεόραση, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου η επικαιρότητα να καλύπτεται με ψύχραιμο, σοβαρό και ποιοτικό τρόπο» αλλά και «την συνολική προσπάθεια της αναβάθμισης της ΕΡΤ» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Γκαρά, με θέμα «σοβαρά ερωτήματα για την ύπαρξη ή μη ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα, αλλά και την κάλυψη των γεγονότων στην Ουκρανία από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Ο υφυπουργός, για την κάλυψη από την δημόσια ραδιοτηλεόραση των του πολέμου στην Ουκρανία, είπε πως «η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα ΜΜΕ που πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν παρούσα στην περιοχή. Σήμερα, οκτώ δημοσιογράφοι και αντίστοιχος αριθμός εικονοληπτών και ηχοληπτών έχουν αποσταλεί στις εμπόλεμες περιοχές, στα ουκρανικά σύνορα, συντελώντας με την σειρά τους στην επίτευξη της υποχρέωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ουσιαστική ενημέρωση, όπως επιβάλει η αποστολή της».

Ο ίδιος απέρριψε την κριτική της βουλευτού για ανεπάρκεια της ΕΡΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να είναι παρούσα και να μεταδίδει την εικόνα και την αίσθηση που πρέπει να αποκομίζουν οι Έλληνες πολίτες, λέγοντας πως μια τέτοια κριτική «δεν αδικεί την κυβέρνηση, την διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά πρωτίστως αδικεί τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της δημόσιας τηλεόρασης». Ο υφυπουργός, επίσης, σημείωσε ότι «μέσα σε ελάχιστο χρόνο και χάρη στις προσπάθειες της διοίκησης και των ανθρώπων της ΕΡΤ συστάθηκε το νέο τηλεοπτικό κανάλι το «ΕΡΤ NEWS», προκειμένου η ΕΡΤ, όχι απλά να μην είναι απούσα από τις εξελίξεις, αλλά να μεταδίδει τα γεγονότα ακατάπαυστα – 20 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Το νέο αυτό κανάλι εκπέμπει, τόσο μέσα από την συχνότητα της DW, όσο και μέσω του ERTFLIX, αλλά και διαδικτυακά» προσθέτοντας ότι «είναι αξιοσημείωτο πως η ΕΡΤ είναι το μοναδικό ελληνικό κανάλι, που μέσα στις τελευταίες εβδομάδες μεταδίδει δελτία ειδήσεων στο ακέραιο όλο το 24ωρο».

Οι εξηγήσεις για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα

Σχετικά με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, δεν διέθετε ανταποκριτές σε χώρες του εξωτερικού με ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, όπως Γαλλία, Κύπρο, Ιταλία, Ρωσία, Βουλγαρία. Έτσι, από τα τέλη του 2020, ξεκίνησε μια διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να πληρωθούν οι συγκεκριμένες θέσεις ανταποκριτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έγινε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 11/12/2020 και για την ΜόσχαΥπήρξαν δύο υποψηφιότητες, μια εκ των οποίων ήταν του κ. Αχιλλέα Πατσούκα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο έτερος υποψήφιος κατείχε ήδη άλλη αμειβόμενη θέση από το ελληνικό Δημόσιο στο γραφείο του ΕΟΤ από το 2007 μέχρι το τέλος του 2021, η επιτροπή αξιολόγησης προέκρινε την υποψηφιότητα του κ. Πατσούκα, καθώς είχε και την απαραίτητη εμπειρία, δεδομένου ότι είχε θητεύσει στην ρωσική πρωτεύουσα επί 17 έτη και ήταν ανταποκριτής πολλών ελληνικών μέσων ενημέρωσης, όπως του ΑΝΤΕΝΝΑ, του Real, του ΣΚΑΙ, της Καθημερινής κ.λ.π».

Ποιες είναι οι αποδοχές του

Αναφορικά με τις αποδοχές του, ο υφυπουργός ανέφερε πως «το εργολαβικό αντάλλαγμα ορίστηκε στα 1.800 ευρώ το μήνα μεικτά, δηλαδή λιγότερα από 1.200 ευρώ καθαρά, χωρίς να προβλέπεται φυσικά κανενός είδος επίδομα εξωτερικού». Ως συμβασιούχος έργου, ο κ. Πατσούκας δεν ήταν υπόχρεος στην υποβολή αιτήματος «άδειας παράλληλης απασχόλησης σε άλλο μμε» και «πολύ περισσότερο όταν δεν εργαζόταν για ανταγωνιστικό μέσον της ΕΡΤ, αλλά σε άλλο κανάλι της Κύπρου».

Τι συνέβη με το διαβατήριο του ανταποκριτή

Για την μη παρουσία του ανταποκριτή στην Μόσχα, ο κ. Οικονόμου είπε πως «από τα δικαιολογητικά που κατέθεσε ο ίδιος, αλλά και τις αναφορές των επιτελικών στελεχών της διεύθυνσης ειδήσεων της ΕΡΤ» προκύπτει πως «ο κ. Πατσούκας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δρομολόγησε την ανανέωση του διαβατηρίου του έτσι ώστε να μπορεί, με την απαραίτητη άδεια εργασίας που θα του χορηγείτο από την Ρωσική Ομοσπονδία, να πάει στην Ρωσία. Για τον σκοπό αυτό, στις 3 Μαρτίου 2021, απέστειλε στις ρωσικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση της απαραίτητης επαγγελματικής του βίζας. Καθώς οι διαδικασίες αποδείχθηκαν χρονοβόρες, τον Απρίλιο του 2021 ταξίδεψε στην Ρωσία με την ιδιωτική του βίζα, απ’ όπου έστελνε τις ανταποκρίσεις του μέχρι τον Μάιο του 2021 που έληξε η άδεια παραμονής του. Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελλάδα αναμένοντας την χορήγηση της επαγγελματικής του βίζας, η οποία του χορηγήθηκε με πρωτοφανή καθυστέρηση 10 μηνών, στις 26/1/2022 από το ρωσικό υπουργείο. Δυστυχώς όμως, το ίδιο διάστημα αντιμετώπισε εξαιρετικό πρόβλημα υγείας που κατέστησε ανέφικτη την μετάβασή του στην Ρωσία, γεγονός που συνέτεινε στην απόφασή του να παραιτηθεί από την ΕΡΤ πολύ νωρίτερα, στις αρχές Μαρτίου, από την ανάδειξη του θέματος ότι δεν ήταν στην Μόσχα».

«Δεν το έκρυβε κανείς ότι ήταν στην χώρα μας»

Ο υφυπουργός, διευκρίνισε πάντως, πως ο κ. Πατσούκας, «όλο αυτό το διάστημα της δημοσιογραφικής του εργασίας στην ΕΡΤ, ασκούσε τα καθήκοντά του ως ειδικός επί των ρωσικών θεμάτων, έστελνε κείμενα, έκανε αναλύσεις, συμμετείχε στις συζητήσεις, έκανε ρεπορτάζ στην ενημερωτική ιστοσελίδα και είχε επίκαιρη παρουσία στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ. Να σημειωθεί – σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ- πως στις 15/2/2022 είχε πάρει συνέντευξη από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, άρα η φυσική του παρουσία ήταν εδώ και δεν το έκρυβε κανείς ότι ήταν στην χώρα μας και ούτε προσπαθούσε να υποκριθεί ότι ήταν αλλού»

Η ρητή οδηγία

Ο κ. Οικονόμου μάλιστα, τόνισε πως «για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση της παραγωγής των ρεπορτάζ, είχε δοθεί ρητή οδηγία από όλους τους αρμόδιους διευθυντές και τα επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, να μην χρησιμοποιείται ο τίτλος «Μόσχα- Απευθείας» ή αναφορές «από την Μόσχα ο ανταποκριτής μας» κ.λ.π.. Η διευκρίνηση αυτή κατά κανόνα τηρήθηκε, ωστόσο υπήρξαν πράγματι κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις όπου εκ παραδρομής και όχι από σκοπιμότητα, αναφέρθηκε ότι ο κ. Μπατσούκας εκπέμπει το ρεπορτάζ του από την Μόσχα» και σε κάθε περίπτωση «δεν υπήρξε από την πλευρά του ενημερωτικού τομέα, την διοίκηση ή τα επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ, οποιαδήποτε πρόθεση παραπλάνησης του κοινού».

Ο υφυπουργός, υπογράμμισε ότι «οι πολίτες που παρακολουθούν την δημόσια τηλεόραση, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καλυφθεί η επικαιρότητα από την ΕΡΤ, και στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό, με ψύχραιμο, σοβαρό και ποιοτικό τρόπο» και «αυτό είναι σε συνέχεια της συνολικής προσπάθειας της αναβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Η Νατάσα Γκαρά επέκρινε τον υφυπουργό

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά επέκρινε τον υφυπουργό ότι απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε, ή προσπάθησε να τα καλύψει με δικαιολογίες σαν αυτές της διοίκησης της ΕΡΤ.

Σχετικά με την κάλυψη του πολέμου από την ΕΡΤ, η βουλευτής υποστήριξε πως «τις πρώτες ημέρες του πολέμου δεν υπήρχε συνεχής κάλυψη, οι μεταδόσεις γινόντουσαν πότε από την ΕΡΤ1 πότε από την ΕΡΤ 2 και πότε από την ΕΡΤ 3, και φτάσαμε στο ιντερνετικό κανάλι, κάτι που σημαίνει ότι έχετε υποβαθμίσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ και την σημασία της κάλυψης του πολέμου, με απόφαση της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». Ο ρόλος όμως «της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε τόσο σημαντικά και έκτακτα γεγονότα, δεν είναι αυτός» τόνισε η κα Γκαρά και υπογράμμισε πως «δεν μας αξίζει μια τέτοια ΕΡΤ και θα πρέπει να εργαστείτε για την αναβάθμισή της».

Η ίδια σημείωσε πως η διοίκηση της ΕΡΤ έστειλε «πολεμικούς ανταποκριτές σε κρίσιμα σημεία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία για τον εξοπλισμό τους, χωρίς να έχει διασφαλίσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και χωρίς να έχει εξασφαλίσει δορυφορική επικοινωνία και δορυφορικό τηλέφωνο. Αντιθέτως, πρόλαβε η ΕΣΗΕΑ και παραχώρησε εξοπλισμό για την προστασία των ίδιων των ανταποκριτών σε εμπόλεμες περιπτώσεις».

«Ομολογήσατε ότι γνωρίζατε ότι υπάρχει πρόβλημα»

Σχετικά με την ανταποκριτή της Μόσχας, είπε στον υφυπουργό ότι απ’ τα λόγια του προκύπτει ότι «ομολογήσατε ότι γνωρίζατε ότι υπάρχει πρόβλημα με την συνέπεια του συγκεκριμένου στο να κάνει ανταποκρίσεις από την ρωσική πρωτεύουσα. Δεν προχωρήσατε στην αντικατάστασή του ώστε να υπάρχει κάλυψη των πληροφοριών και σωστή ενημέρωση. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ανταποκριτής». Σημείωσε πως «ακόμα και εάν έχει παραιτηθεί ή έχει δηλώσει αναρρωτική άδεια, το ίδιο διάστημα εμφανίζεται να εργάζεται και σε κυπριακό κανάλι» και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση «δεν δικαιολογείται κάτω από την εικόνα του ανταποκριτή – όταν εμφανίσθηκε – να γράφει ‘Μόσχα Απευθείας’. Ακόμα και εάν έκαναν λάθος οι παρουσιαστές, λέω εγώ καλοπροαίρετα, ο ίδιος θα έπρεπε να το διορθώσει και να πει ότι βρίσκομαι στην Αθήνα και έχω πληροφορίες από τη Μόσχα».

Επίσης, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ομολογήσατε ότι από την στιγμή που η διοίκηση της ΕΡΤ είχε φτάσει στο σημείο να δώσει ρητή εντολή πως θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος ανταποκριτής δεν είναι στην Μόσχα αλλά στην Αθήνα, αυτό δείχνει ότι γνωρίζατε το πρόβλημα και το συγκαλύπτατε συνειδητά».

«Εάν αυτό δεν είναι επιχειρούμενή εξαπάτηση του τηλεοπτικού κοινού και των Ελλήνων πολιτών, τότε τι είναι;» σχολίασε η κα Γκαρά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com