Οικονόμου στο MEGA: «Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τα ελληνοτουρκικά αλλά και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεις

by Times Newsroom

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», για τα ελληνοτουρκικά, για τα μέτρα στήριξης στην ενέργεια, και για την οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Όλη την προηγούμενη περίοδο παρακολουθούμε μία όξυνση στη ρητορική των επιθέσεων στη χώρα και των προκλήσεων στο πεδίο. Το χθεσινό επεισόδιο ήταν αρκετά ασυνήθιστο, αντιμετωπίστηκε ωστόσο άμεσα και αποτελεσματικά. Εμείς όπως πάντα με ψυχραιμία στο διπλωματικό πεδίο, αποδομούμε τα αστήρικτα και ανυπόστατα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, η απήχηση των απόψεών μας δεν αμφισβητείται, ούτε στους συμμάχους μας ούτε στον διεθνή χώρο.

Υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αλλά και το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε για το περιστατικό και αξιολογήθηκε και εξετάζεται, υπήρξε η άμεση αντίδραση και αναχαίτιση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις της απέναντι πλευράς όσο αφορά στην συμπεριφορά της και την ρητορική των προκλήσεων, και τις κινήσει στο πεδίο.

Η χώρα έχει φροντίσει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας αλλά και στο διπλωματικό πεδίο να μην εγκλωβίζεται σε διλήμματα ή αποφάσεις της τελευταίας στιγμής και να μην εκβιάζεται, αυτό είναι απολύτως σαφές», ανέφερε αρχικά.

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

«Η όλη στάση της Τουρκίας, ο αναθεωρητισμός η τάση να δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις δεν βρίσκει απήχηση πουθενά. Η δική μας εξωτερική πολιτική, παρόλο που υπήρξαν εντάσεις από την άλλη πλευρά βοήθησε στο να έχουμε ένα «ήρεμο» καλοκαίρι, ήμασταν σε εγρήγορση, δηλαδή αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, οι πολύ υψηλές εντάσεις και ήταν αυτό που θέλαμε εμείς, θέλουμε ειρήνη και είμαστε ξεκάθαροι και ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στα εθνικά μας δίκαια, είναι έτσι και αλλιώς πολύ καλά προστατευμένα», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

«Δεν υπάρχουν πράγματα που να δικαιολογούν έναν παραπάνω «πανικό» απ΄ αυτόν που έτσι και αλλιώς πρέπει να δείχνουμε όταν έχουμε έναν τόσο ανήσυχο και αναθεωρητικό γείτονα όπως είναι η Τουρκία. Στον Έβρο διαπιστώνουμε μία αυξανόμενη πίεση για παράνομες ροές, υπήρξαν αυξημένες αποτροπές το προηγούμενο διάστημα, την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο, είχαμε την απόπειρα να περάσουν παράνομα 1.500 άνθρωποι, την Δευτέρα 1.700, αλλά και στη θάλασσα παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη ροή. Η ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα κάνουν την δουλειά τους σωστά με συναίσθηση του πατριωτικού τους καθήκοντος και σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες και φρουρώντας τα σύνορα», υπογράμμισε μιλώντας για τις απόπειρες εισόδου στη χώρα μας με παράνομο τρόπο.

Για τον «υβριδικό πόλεμο ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως, «υβριδικός πόλεμος είναι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του πόνου και της δυστυχίας ανθρώπων που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια, και οργανωμένα τους χρησιμοποιούν έτσι ώστε να μπουν παράνομα στη χώρα, που είναι πύλη εισόδου για την Ευρώπη.  Παρατηρούμε μια αυξανόμενη πίεση τον τελευταίο καιρό, οι απόπειρες είναι αυξημένες και οι αρχές τα χώρες μας αντιδρούν αποτελεσματικά. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν αυτά που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, γι΄ αυτό και αποφασίσαμε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 80 χλμ. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα κα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χωρίς να εκτροχιάσουμε την οικονομία»

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην ενέργεια.

«Για τον Σεπτέμβριο η ενίσχυση θα φτάσει περίπου τα 2 δις. ευρώ. Θα έχει σκοπό να μηδενίσει τις αυξήσεις σε κάποια τιμολόγια, μηδενίζεται στα κοινωνικά τιμολόγια, στα οικιακά τιμολόγια, για 6 εκατομμύρια παρόχους, που έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, θα υπάρξει μία επιδότηση της αύξησης που θα αγγίζει το 90%. Έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα σε αχαρτογράφητα νερά, τουλάχιστον όσον αφορά στην ενέργεια και την ακρίβεια. Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει το απόλυτο κόστος και την επιρροή στη ζωή των πολιτών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χωρίς να εκτροχιάσουμε την οικονομία. Ό,τι κάνουμε θα είναι μετρημένο και κοστολογημένο στο πλαίσιο αντοχών της οικονομίας», δήλωσε.

«Ζούμε σε καιρούς δύσκολους για όλους τους πολίτες, είναι μία δύσκολη περίοδος, ωστόσο δεν θα τα παρατήσουμε, ούτε θα ρίξουμε λευκή πετσέτα. Ο καθένας θα πρέπει, ωστόσο να αντιληφθεί την σημασία ενός άρτιου σχεδίου, που μειώνει το αποτύπωμα της ακρίβειας και την ουσία μίας επαγγελματικής διαχείρισης σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, την κοινωνική συνείδηση που πρέπει να δείχνουμε και τις αγωνίες του κόσμου αλλά και τις ανάγκες μίας σταθερότητας», τόνισε.

«Τους τελευταίους 11 μήνες στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών σε όλη αυτή την κατάσταση της ενέργειας. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον να μην έχει τις στοιχειώδεις παροχές που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια. Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή