Οκτώβριος 1944. Η Αθήνα ελεύθερη

by Times Newsroom 1

Οκτώβριος 2019. 75 χρόνια μετά, η Αθήνα γιορτάζει και τιμά την ιστορία της

Για πέμπτη χρονιά φέτος, ο Δήμος Αθηναίων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Η Αθήνα Ελεύθερη», διοργανώνοντας και υποστηρίζοντας ένα σύνολο δράσεων που απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ώστε η επέτειος της απελευθέρωσης τον Οκτώβριο του 1944 να αναδειχθεί ως μια μεγάλη γιορτή της πόλης.

Εκθέσεις, όπως οι «14 Ιστορίες Αντίστασης» στο Πάρκο Ελευθερίας και τα «Χαράγματα Μνήμης 1941 – 1944» στη Βίλα Ζωγράφου, ιστορικός περίπατος με θέμα «Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατοχική Αθήνα», μουσική παράσταση με τον Δημήτρη Μυστακίδη στο Πεδίον του Άρεως, εκδήλωση λόγου & θεατρικό αναλόγιο στο Εθνικό Θέατρο με κατάθεση μαρτυριών από την Άλκη Ζέη και τον Μάνο Ζαχαρία, ξενάγηση στο εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά, κινηματογραφικές προβολές στο Τριανόν και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, ξενάγηση στην ιστορία απόκρυψης των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείοαγώνας δρόμου μνήμης και τιμής από το Χαϊδάρι ως την Καισαριανή, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές ακόμα δράσεις, συνθέτουν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης – ένα δυναμικό και φιλόδοξο πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944. Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο  Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ, Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης Δημοτικού και όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου και θα παρουσιάζεται από 10 έως 31 Οκτωβρίου 2019, καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 10:00.
Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αντλώντας υλικό από την έκθεση, με τίτλο «14 Ιστορίες Αντίστασης» και χρησιμοποιώντας τεχνικές θεάτρου καλούνται να «μπουν στη θέση» εκείνων των ανθρώπων που έζησαν τα χρόνια της Κατοχής, αλλά αντιστάθηκαν στη βαρβαρότητα του ναζισμού.
Μέσα σε ένα πλαίσιο διάδρασης και ενσυναίσθησης προσεγγίζεται με έναν ουσιαστικό τρόπο αυτή η σκοτεινή περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύεται ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή