Όλε Κρίστιανσεν (1891 – 1958), ο δημιουργός των παιγνιδιών Lego

by Times Newsroom 1

Ο Ole Kirk Christiansen (7/8 Απριλίου 1891 – 11 Μαρτίου 1958) ήταν ο ιδρυτής της δανικής κατασκευαστικής εταιρείας παιχνιδιών του ομίλου LEGO.

Ο Christiansen γεννήθηκε στο Filskov της Νότιας Γιουτλάνδης της Δανίας, ο 10ος γιος μιας φτωχής οικογένειας στην Γιουτλάνδη. Εκπαιδεύτηκε ως ξυλουργός και άρχισε να κατασκευάζει ξύλινα παιχνίδια το 1932 για να ζήσει. Λίγο αργότερα, η σύζυγός του, Κίρστιν, πέθανε, αφήνοντάς τον να αναθρέψει τους τέσσερις γιους του. Ο Christiansen  αξιοποίησε το ταλέντο του για να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών από την απώλεια της μητέρας τους. Τους έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια, σε μορφή διάφορων ζώων….

Δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Σύντομα έμαθε ότι οι γιοι του αγάπησαν το νέο παιχνίδι και αποφάσισαν να βάλουν τις πάπιες στην παραγωγή, χρησιμοποιώντας τα ξύλα που είχε απομείνει από την παλιά του επιχείρηση.

Το 1942, ξέσπασε πυρκαγιά στο εργοστάσιο, αναγκάζοντάς τα να το ξαναχτίσουν. Μέχρι το 1949 είχε παραγάγει πάνω από 200 πλαστικά και ξύλινα παιχνίδια.

Ο Ole ήθελε ένα όνομα για την ομάδα. Το 1934 ξεκίνησε έναν διαγωνισμό για την επωνυμία της εταιρείας. Το βραβείο ήταν ένα μπουκάλι του σπιτικού κρασιού του. Το κέρδισε ο ίδιος. Το LEGO είναι μια συντομευμένη μορφή της δανέζικης λέξης godt, που σημαίνει “παίζουν καλά”, και η εταιρεία μεγάλωσε για να γίνει ο όμιλος LEGO.

Στις 11 Μαρτίου 1958, ο Christiansen πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν ήταν 66 ετών και ο τρίτος γιος του Godtfred ανέλαβε αμέσως την εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή