Ολοκληρώθηκε η πρώτη απογραφή των δέντρων της Γης

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους ένα δείγμα 44 εκατ. δέντρων σε 100 χιλιάδες περιοχές και δάση σε 90 χώρες και υπολόγισαν ότι υπάρχουν 73,300 είδη δέντρων στον πλανήτη.

by Times Newsroom

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS» καταθέτουν την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή των ειδών δέντρων που υπάρχουν στη Γη. Πρόκειται παράλληλα για την μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τα δέντρα του πλανήτη. Μέχρι σήμερα υπήρχαν εκτιμήσεις των ειδικών για τον πληθυσμό των δέντρων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους ένα δείγμα 44 εκατ. δέντρων σε 100 χιλιάδες περιοχές και δάση σε 90 χώρες και υπολόγισαν ότι υπάρχουν 73,300 είδη δέντρων στον πλανήτη. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των ειδών που γνωρίζουμε είναι περίπου 64 χιλιάδες και τα υπόλοιπα της μελέτης είναι ήδη που σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε υπάρχουν μεν στα δάση της Γης, κυρίως στη Νότιο Αμερική, αλλά ακόμη δεν τα έχουμε εντοπίσει. Ο αριθμός των ειδών σύμφωνα με αυτή την απογραφή είναι κατά 14% μεγαλύτερος από αυτόν που υπεδείκνυαν οι διάφορες εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Όπως αναμενόταν τα δάση της Νοτίου Αμερικής, αυτά του Αμαζόνιου και των Άνδεων, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας τους συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ειδών δέντρων. Σύμφωνα με την απογραφή στα δάση αυτά υπάρχει το 43% των ειδών δέντρων της Γης. Στα δάση αυτά υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων ειδών, περίπου 8,200.

Στην Νότιο Αμερική υπάρχουν περίπου 27 χιλιάδες είδη δέντρων και περίπου τέσσερις χιλιάδες που δεν τα έχουμε ακόμη εντοπίσει. Στην Ευρασία υπάρχουν περίπου 14 χιλιάδες είδη δέντρων και περίπου δύο χιλιάδες που δεν έχουμε εντοπίσει. Στην Αφρική υπάρχουν περίπου δέκα χιλιάδες είδη και περίπου χίλια άγνωστα είδη. Στην Κεντρική και Βόρειο Αμερική υπάρχουν περίπου εννέα χιλιάδες είδη και περίπου δύο χιλιάδες άγνωστα και στην Ωκεανία υπάρχουν περίπου επτά χιλιάδες είδη δέντρων και περίπου δύο χιλιάδες άγνωστα ακόμη είδη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή