Ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σφυροκοπούν το Κίεβο, σε κλοιό η Μαριούπολη

by Times Newsroom

Στις φλόγες του πολέμου είναι πλέον η Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέταξε γενικευμένη επίθεση σε όλη τη χώρα, κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση του Κρεμλίνου για διάλογο. Ο κλοιός των Ρώσων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα σφίγγει όλο και περισσότερο. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου. Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, οι πύραυλοι έπληξαν το Βασίλκιβ και ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Λίγα λεπτά πριν από τη 01:00, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή της γέφυρας Paton στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στοχεύουν με ρουκέτες την περιοχήΣτα ανατολικά, οι πυκνοί βομβαρδισμοί δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων. Μέσα στις πολλές απώλειες που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία είναι και Έλληνες. Οι βομβαρδισμοί στα χωριά Σαρτανά και Μπογάζπέριξ της Μαριούπολης, άφησαν πίσω τους 10 νεκρούς ομογενείς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.  Καταδίκη και αποτροπιασμός από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επέδωσε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη. Εχθροπραξίες σημειώνονται στη γραμμή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη, σε μια περίμετρο δύο χλμ, με ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιτίθενται και στα ουκρανικά στρατεύματα που αμύνονται. Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονέτσκ το Σάββατο.

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής , προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 198 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες, ενώ συνεχίζεται και το ανθρωπιστικό δράμα με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, φεύγοντας προς τα σύνορα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Ανδριάνα Μαγγανιά, με το συνεργείο της ΕΡΤ τον Πάρι Κεφάκη (κάμερα), Γιώργο Τσαμπρα (ήχος)- μέχρι χθες στην καρδιά του Κιέβου και τώρα καθοδόν με τα μέλη της ελληνικής πρεσβείας προς τη Ρουμανία, όπως και ο Γιώργος Σιδέρης, με τους Φώτη Πάντο (κάμερα), Αντώνη Κυπραίο (ήχος) και ο Γιάννης Σουλιώτης, με τον Ανδρέα Δημόπουλο (κάμερα) στα ανατολικά, στα μέτωπα στη Ζαπορίζια, μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις.

«Θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα» διαμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως έγινε γνωστό, η Γερμανία αποστέλλει 400 αντιαρματικά RPG στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτροχίασαν το ρωσικό σχέδιο επίθεσης, καθώς πολεμούν στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Μαζική είναι η φυγή των πολιτών από την πρωτεύουσα που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί εκεί από το απόγευμα του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες με ανταλλαγή σφοδρών πυρών σε διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ ένας άλλος έπληξε σύμπλεγμα κατοικιών. Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά σύμφωνα με διασώστη, τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, συνολικά 198 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ενώ περισσότεροι από 1.115 τραυματίστηκαν.

Οι μάχες μαίνονται σε ΜαριούποληΧερσώναΜικλάιβ και Οδησσό, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου στα βόρεια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο, επικαλούμενο το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μελιτούπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας τόνισε ότι οι μάχες μαίνονται στην πρωτεύουσα και στο νότο της χώρας και ότι ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιτυχώς τις ρωσικές επιθέσεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι μικρές ομάδες ρωσικών δυνάμεων προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Κίεβο και συμμετείχαν σε μάχες με τα ουκρανικά στρατεύματα. Είπε ότι η Ρωσία θέλει να καταλάβει τον έλεγχο της ουκρανικής πρωτεύουσας και να καταστρέψει την ηγεσία της χώρας, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο. «Η Ουκρανία δεν άντεξε απλώς. Η Ουκρανία κερδίζει», είπε ο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα άλλωστε, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Φωτογραφίες δείχνουν φωτιά στο σημείο, ενώ σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυρά όπλων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη, καθώς ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση. Σε νέο μήνυμά του από το κέντρο της πρωτεύουσας ζήτησε να μην πιστεύει ο λαός τα fake news και διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα. «Αντέχουμε και απωθούμε επιτυχώς τον εχθρό. Οι μάχες συνεχίζονται», είπε σε άλλο βίντεο που ανάρτησε στα social media του.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκίι Νικιφόροφ δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα. Η Ρωσία είχε αποδεχθεί προηγουμένως την πρόταση του Ζελένσκι για συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τη χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρωσία θεωρεί πως η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί όταν η Ρωσία θέσει σε πλήρη έλεγχο την κατάσταση στον Ντονμπάς.

Μάχες διεξάγονται στην περιοχή Βασίλκιβ στα νοτιοδυτικά περίχωρα, όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο Ομπολόν, βόρειο προάστιο του Κιέβου. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε ρωσική επίθεση σε κεντρική λεωφόρο του Κιέβου.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, «αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν». «Αυτό που περνάμε δεν θα είναι χωρίς διαρκείς συνέπειες», τόνισε μεταξύ άλλων το πρωί του Σαββάτου στην Αγροτική Έκθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η Σλοβακία θα στείλει πυρομαχικά του πυροβολικού και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιάροσλαβ Ναντ. Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα δωρίσει στην Ουκρανία πολυβόλα, αυτόματα τυφέκια και τυφέκια ακριβείας, περίστροφα και πυρομαχικά, αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ζαπορίζια. Στρατιωτικοί απομακρύνουν τον κόσμο από τα σπίτια και τους ζητούν να μεταφερθούν σε καταφύγια μετά τις πληροφορίες για κατάληψη της Μελιτούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι σειρήνες στη Ζαπορίζια ήχησαν για πρώτη φορά το βράδυ της Παρασκευής, ανέφερε ο απεσταλμένος στην ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη. Πρόσθεσε ότι η συσκότιση που επικράτησε τη νύχτα ήταν κάτι πρωτοφανές. Ακόμα και ο φακός που κάποιοι κρατούσαν έπρεπε να είναι κλειστός, τόνισε.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης έδωσε ανταπόκριση από το καταφύγιο του ξενοδοχείου που διαμένει η αποστολή στη Ζαπορίζια. Όπως είπε η ατμόσφαιρα από χθες το απόγευμα ήταν βαριά. Άρχισαν να ετοιμάζονται τα καταφύγια, καθώς σε απόσταση 120 χλμ στη Μελιτούπολη μαίνονταν μάχες.

Το χρονικό της εισβολής

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του με ένα διάγγελμα που ήταν μαγνητοσκοπημένο από τη Δευτέρα και αποδεικνύει ότι ήταν μία προμελετημένη εισβολή.

Ήταν 5:00 η ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν κήρυξε την έναρξη του πολέμου.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη.

Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Εβδομάδες έντονων διπλωματικών διεργασιών και σκληρές οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα του απέτυχαν να αποτρέψουν τον Πούτιν να διορθώσει, όπως είχε πει στο διάγγελμα της Δευτέρας, το ιστορικό λάθος του Λένιν να δώσει στην Ουκρανία υπόσταση κράτους.

Μόλις λίγα λεπτά από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου εκρήξεις ήχησαν στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Η συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

«Στόχος μου είναι να προστατεύσω τους πολίτες που έχουν υποστεί βασανιστήρια και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου τα τελευταία οκτώ χρόνια» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον κόσμο να πολεμήσει ενώ κυρήχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 10:00 το βράδυ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επίθεση από τρία σημεία. Από τη Λευκορωσία προς την πρωτεύουσα, από τα ανατολικά προς το Χάρκοβο και από την Κριμαία, προς τη Μαριούπολη και την Οδησσό.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, CNN, Γαλλικό Πρακτορείο,  ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com