Ονδούρα: Δικαστής εγκρίνει την έκδοση πρώην αρχηγού της αστυνομίας στις ΗΠΑ

Θέλουν να τον δικάσουν για διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία

by Times Newsroom

Ονδουριανός δικαστής ενέκρινε χθες Παρασκευή την έκδοση του πρώην επικεφαλής της αστυνομίας Χουάν Κάρλος «Ελ Τίγκρε» Μπονίγια στις ΗΠΑ, που θέλουν να τον δικάσουν για διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Ο «Τίγρης» συνελήφθη από μέλη «των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας» σε σταθμό διοδίων στη Σαμπράνο, βόρεια της πρωτεύουσας, στις αρχές Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης της Ονδούρας Μέλβιν Ντουάρτε επιβεβαίωσε την απόφαση δικαστή να εκδοθεί ο κ. Μπονίγια –που καταζητείτο από τον Μάιο του 2021 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής– στις ΗΠΑ.

Ο Χουάν Κάρλος Μπονίγια ήταν αρχηγός της αστυνομίας από το 2012 ως το 2013, επί των ημερών του πρώην προέδρου της δεξιάς Πορφίριο Λόμπο.

Τον Απρίλιο του 2020, οι αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον «Τίγρη» ότι επέβλεπε τη διακίνηση φορτίων κοκαΐνης προς την επικράτειά τους για λογαριασμό του πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και του αδελφού του, του πρώην βουλευτή Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες.

Ο πρώην πρόεδρος της δεξιάς Ερνάντες, που παρέδωσε την εξουσία τον Ιανουάριο, παραμένει προφυλακισμένος εν αναμονή της έκδοσής του στις ΗΠΑ, που θέλουν επίσης να τον δικάσουν για διακίνηση ναρκωτικών. Ο κ. Ντουάρτε ανέφερε πως δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία έκδοσης.

Δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε πέρυσι τον «Τόνι» Ερνάντες σε ισόβια συν τριάντα χρόνια κάθειρξη για τη διακίνηση περίπου 500 τόνων κοκαΐνης προς την αμερικανική επικράτεια. Αμερικανοί εισαγγελείς ερίζουν ότι ο αδελφός του, ο πρώην πρόεδρος, ήταν συνεργός του, ότι είχε μετατρέψει την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος». Αν δικαστεί και καταδικαστεί, ο πρώην αρχηγός του κράτους αντιμετωπίζει κίνδυνο να του επιβληθεί επίσης ισόβια κάθειρξη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή