Ορέστης Μακρής: Ανεπανάληπτος «μεθύστακας»

by Times Newsroom
Ο Ορέστης Μακρής (Χαλκίδα 30 Σεπτεμβρίου 1898 – Αθήνα 29 Ιανουαρίου 1975) ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας. Τελείωσε το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και εμφανίσθηκε στη σκηνή πρώτα ως τενόρος στο θίασο Ροζαλίας Νίκα το 1925, κατόπιν στον θίασο Παπαϊωάννου και αργότερα μεταπήδησε στο είδος των κωμικών ρόλων.
Ως ηθοποιός διέπρεψε σε απόδοση λαϊκών τύπων. Ανεπανάληπτη ήταν η απόδοσή του στο τύπο του «μεθύστακα», που αποτέλεσε σταθμό στο ελληνικό θέατρο. Τον τύπο αυτόν μετέφερε αργότερα και στον κινηματογράφο με ομώνυμο τίτλο.
Το 1955 απέδωσε τόσο αληθινά τον χαρακτήρα του μισητού ιδιοκτήτη που έγινε αποδέκτης ευτράπελου επεισοδίου σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας θεωρούμενος ως πραγματικός ιδιοκτήτης. Συμμετείχε σε περίπου σαράντα ταινίες παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως του μεθυσμένου, του άστοργου, του ανάποδου μα και στοργικού πατέρα. Κάθε ταινία του Ορέστη Μακρή θεωρείται μια ξεχωριστή δημιουργία ρόλου που σήμερα αποτελούν όλοι πρότυπα θεατρικής μελέτης του είδους των.
Τιμήθηκε με το Τάγμα του Φοίνικος. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο σε οικογενειακό τάφο.
Φιλμογραφία
  • Ο μάγος της Αθήνας (1931)
  • Ο μεθύστακας (1950) …. Χαράλαμπος
  • Ο γρουσούζης (1952) …. Αγαθοκλής
  • Το κορίτσι της γειτονιάς (1954) …. Στάμος
  • Η κάλπικη λίρα (1955) …. Βασίλης Μαυρίδης
  • Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της (1955) …. Παύλος
  • Το φιντανάκι (ταινία) (1955) …. Αντώνης
  • Η αρπαγή της Πεσεφόνης (1956) …. πρόεδρος Κατωχωρίου
  • Η θεία απ΄ το Σικάγο (1957) …. Χαρίλαος Μπάρδας
  • Της νύχτας τα καμώματα (1957) …. Σωτήρης
  • Το αμαξάκι (1957) …. Ανέστης Καραμπάς
  • Η κυρά μας η μαμή (1958) …. Λυκούργος Μπέκος
  • Μια λατέρνα, μια ζωή (1958) …. Κοσμάς
  • Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959) …. γυμναστής Γκίκας
  • Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα (1959) …. Βρασίδας Μόραλης
  • Στουρνάρα 288 (1960) …. Μπάμπης
  • Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960) …. Καίσαρ Αλεξάνδρου
  • Της μιας δραχμής τα γιασεμιά (1960) …. παππούς
  • Έξω οι κλέφτες (1961) …. Τιμολέων Αδάμαντας
  • Οικογένεια Παπαδοπούλου (1961) …. Νίκος Καρύδογλου
  • Ο καλός μας άγγελος (1961) …. Διαμαντής Ναρλής
  • Το μεροκάματο του πόνου (1963) …. Βαγγέλης
  • Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) …. Αριστείδης Ελαπόρτας
  • Αδικημένη (1964) …. Νικόλας Ανδρέου
  • Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) …. Σπύρος
  • Κάθε καημός και δάκρυ (1964)
  • Πόνεσα πολύ για σένα (1964) …. Χαρίδημος
  • Με πόνο και με δάκρυα (1965) …. Βασίλης Καψομίχαλος
  • Οι καταφρονεμένοι (1965) …. Σταμάτης
  • Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα (1968)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή