Οργασμός διαδικτυακής αυθεντικής δράσης

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, κτηνοτρόφος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής που ιδρύθηκε το 2013 ενημέρωσε ότι προ covid-19 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργάνωσε τα τρία τελευταία χρόνια 312 δημόσιες εκδηλώσεις, με προδημοσίευση, ελεύθερη συμμετοχή και δημοσιότητα των αποτελεσμάτων των εκδηλώσεων. Εντυπωσιακή δράση για εθελοντές, οι οποίοι έχουν βαρύ καθημερινό πρόγραμμα απασχόλησης με τα ζωντανά τους και τις καλλιέργειές τους.

Μια οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών με πλήρη σεβασμό της κοινωνίας και ακόμη πληρέστερο σεβασμό των πολιτών δραστηριοποιείται σωστά και ενημερώνει συνεχώς για τις δραστηριότητες. Μόνο συγχαρητήρια θα μπορούσαμε να απευθύνουμε στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (φωτο), κτηνοτρόφος (6932094231), γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με περηφάνεια έδωσε στοιχεία της δράσης του Συλλόγου την περίοδο της πανδημίας covid-19. Το δεκάμηνο της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω covid-19, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έφερε «κοντά» τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής με την Κοινωνία, έφερε «κοντά» τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ από όλες τις ελληνόφωνες περιοχές του κόσμου, έφερε «κοντά» τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.

Το δεκάμηνο, από Ιούνιο 2020 έως Απρίλιο 2021, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποίησε για θέματα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας 48 δημόσιες διαδικτυακές ανοικτές συζητήσεις, συνήθως «ΤΕΤΑΡΤΗ, 12.00» όλες με προδημοσίευση και ανοιχτή πρόσκληση, με ανοιχτή συμμετοχή και με δημοσιοποίηση των διαμειφθέντων, ενώ τα video όλα είναι αναρτημένα ελεύθερα στο facebook στο προφίλ του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα. Από αυτές, το τελευταίο τετράμηνο οργάνωσε 18 τέτοιες συζητήσεις.

Τις «Τετάρτες, 12.00» μερικά από τα θέματα του τελευταίου τετραμήνου ήταν: Ανταλλαγή Ευχών, Δάση & Κτηνοτροφία, ΟΡΑΜΑ 2040 υπαίθρου, Σπουδή πρόβειου κρέατος, Nutri Score & Foodomics, Δασικοί Χάρτες, Ιχνοστοιχεία & διατροφή μηρυκαστικών, Λαϊκές Αγορές, Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, Επισκέψιμα Αγροκτήματα, Χρήσεις γης, Αγροδιατροφή, Tοπική αυτάρκεια, Παρουσίαση «ΟΡΑΜΑ 2040-ΑΡΑΤΤΙΚΑ» και Δασικοί Χάρτες.

Το δεκάμηνο, Ιούν 2020 έως Απρ 2021, μια ομάδα γυναικών κτηνοτρόφων, υπό την οργάνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής πραγματοποίησε συζητήσεις, κάθε Τρίτη, στις 20.00, για θέματα που απασχολούν τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ. 42 τέτοιες δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις για αγρότισσες, συνήθως «ΤΡΙΤΗ, 20.00», έγιναν με ανοιχτή συμμετοχή και με δημοσιοποίηση των διαμειφθέντων, ενώ τα video όλα είναι αναρτημένα ελεύθερα στο facebook στο προφίλ του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Από αυτές, τις «Τρίτες, 20.00» το τελευταίο τετράμηνο οργάνωσε 26 τέτοιες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι κοινωνικές ζυμώσεις για την συνδιαμόρφωση, από απλούς πολίτες του «ΟΡΑΜΑ 2040 για την ύπαιθρο». Έχει σημασία να τονισθεί ότι επρόκειτο για απλούς έλληνες πολίτες, εθελοντές, και όχι υπαλλήλους, εντεταλμένους σε κάποια υπηρεσία ή υψηλόβαθμα στελέχη δημοσιοβίωτων οργανισμών, που παρουσιάζεται ως κοινωνική ζύμωση.

Τις «Τρίτες, 20.00» οι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ συζήτησαν το τελευταίο τετράμηνο για: Ηλεκτρονική Βασιλόπιττα, Οργάνωση για ΟΡΑΜΑ, ΟΡΑΜΑ 2040-Δωρίδα, ΟΡΑΜΑ 2040-Πάρνηθα Αττικής, ΟΡΑΜΑ 2040-Αχαϊα, ΟΡΑΜΑ 2040-Σέρρες, ΟΡΑΜΑ 2040-Καλαμάτα, ΟΡΑΜΑ 2040-Ελατοχώρι, ΟΡΑΜΑ 2040-Κυκλάδες, ΟΡΑΜΑ 2040-Λέρος, ΟΡΑΜΑ 2040-Αττική ύπαιθρος, ΟΡΑΜΑ 2040-Ελασσόνα, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, Γυναίκες για το ΟΡΑΜΑ 2040… & μετά?, οι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ για το Zero Waste, Η άυλη κληρονομιά, Κοινωνική Οικονομία-Γυν. Συνεταιρισμοί, Αγρότισσες & ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Η διατροφική αυτάρκεια, οι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ μαγειρεύουν, Πέτρινοι στάβλοι & Ήθη-έθιμα της Ανάστασης και της Άνοιξης.

Την περίοδο της καραντίνας, ιδιαίτερα το τελευταίο τετράμηνο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής καθιέρωσε ειδικές δημόσιες συζητήσεις μεταξύ κτηνοτρόφων, συνήθως «ΠΑΡΑΚΕΥΗ, 20.00» και οργάνωσε 13 τέτοιες ειδικές συναντήσεις. Μερικά από τα θέματα ήταν: Το μέλλον της κτηνοτροφίας, Φορολογικά αγροτών, Βόσκηση στα «δάση», Εργάτες κτηνοτροφίας, Πρόστιμα & ποινές εναντίον κτηνοτροφίας, Ο «θησαυρός» των αποβλήτων-κοπριάς, Αγορές Αγροτών κλπ.

Και πέραν όλων αυτών, των πολύ εντυπωσιακών για οργάνωση εθελοντών τοπικής ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πολιτών, τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής μετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές για την προσβολή του κοινωνικού προφίλ των κτηνοτρόφων και μετείχαν σε ενημερωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές για την συμβολή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων στην τοπική ανάπτυξη.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής συμμετείχε με εκπροσώπους του σε άλλες διοργανώσεις σε εξειδικευμένα θέματα, όπως για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ «κάθε Δευτέρα, 20.00», σε περίπου 22 διαδικτυακές εκδηλώσεις και με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΚΑΠΑ.

Επίσης ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσπαθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και μετέχει σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, με την τοπική Γαστρονομία με ντόπια αγροτικά προϊόντα, με την Τοπική Ανάπτυξη, με την εκπαίδευση & επαγγελματική κατάρτιση των κτηνοτρόφων και βέβαια με την φροντίδα του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού κλπ) καθόσον ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος) είναι εξ επαγγέλματος ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του Περιβάλλοντος, όπως είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, και ψυχή των διαδικτυακών συζητήσεων μέσω zoom.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων είπε κατά τον σύντομο προ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ απολογισμό: «Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις ίσως μπορείς να έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό …». Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση & επαγγελματική κατάρτιση των κτηνοτρόφων και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, με όλες τις δυνατές μορφές. Την περίοδο της πανδημίας πέτυχε μέσω διαδικτύου τα παραπάνω, με την τεχνική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, και παρά το γεγονός ότι το διαθέσιμο διαδίκτυο, ακόμα και στο Μενίδι, ταλαιπώρησε αφάνταστα.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, Πρόεδρος, ευχήθηκε με την ευκαιρία της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ καλή ΛΑΜΠΡΗ για όλους σε Βιώσιμες Τοπικές Κοινωνίες με Συνεργασία και αλληλεγγύη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) ενημέρωσε ότι μετά την ένταση των κτηνοτροφικών εργασιών της Ανάστασης οι αμέσως επόμενες δραστηριότητες είναι: στις 12/5/2021 (21.00) για προγραμματισμό, στις 1/6/2021 (21.00) για το Γάλα, στις 6/7/2021 (21.00) για την Ανοικοδόμηση ΜΑΖΙ, στις 15/10/2021 για την ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ και στις 16/10/2021 για την Ελληνική Τοπική Γαστρονομία-Διατροφή.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

Τελευταία άρθρα απόΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή