Οριακή υποχώρηση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

Οριακή εξασθένιση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Δεκέμβριο του 2022

by Times Newsroom

Οριακή εξασθένιση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Δεκέμβριο του 2022 στην Ελλάδα. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 107,1 μονάδες, από 108,2 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, σε ελαφρά, ωστόσο, υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 101,9 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν οριακά, κερδίζοντας μια μονάδα, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, που διαμορφώθηκαν στις +24 μονάδες, από +23 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +41 μονάδες τον Δεκέμβριο από +46  μονάδες τον Νοέμβριο, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν και από τις +23 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +35 μονάδες.

Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +29 μονάδες από +15 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τέλος, το 47% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 12% να αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 15% σε ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, το 15% (από 23%) σε χαμηλή ζήτηση, ενώ το 6% των επιχειρήσεων επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία του.

Το κλίμα στην Ελλάδα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με την Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Δεκέμβριο του 2022, αυξήθηκε στις 104,3 μονάδες έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, σε μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών. Η άνοδος αυτή συγκλίνει με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις.

Η άνοδος προήλθε από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε τον Δεκέμβριο στα επίπεδα των αρχών του έτους. Αντίθετα και παρά την εορταστική περίοδο, οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκαν, όπως και στις ιδιωτικές κατασκευές.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 94,2 μονάδες και τις 95,8 μονάδες αντίστοιχα, από 92,7 και 94,0 μονάδες τον Νοέμβριο. Η ενίσχυση του δείκτη στην Ε.Ε. οφείλεται στη βελτίωση όλων των εξεταζόμενων τομέων, αλλά ιδιαίτερα στην ανοδική πορεία στο Λιανικό εμπόριο, στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στη Γερμανία (+2,0), στην Ισπανία (1,9), στην Ολλανδία (+1,5) και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία και την Πολωνία (+0,9), ενώ υποχώρησε στη Γαλλία (-1,3).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή