Όσκαρ Β΄ της Σουηδίας

by Times Newsroom
Ο Όσκαρ Β΄ (Oscar II, 21 Ιανουαρίου 1829 – 8 Δεκεμβρίου 1907) ήταν βασιλιάς της Σουηδίας από το 1872 μέχρι το θάνατό του, καθώς και ο Βασιλιάς της Νορβηγίας από το 1872 μέχρι το 1905. Γονείς του ήταν ο Βασιλιάς Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας και η Ιωσηφίνα του Λίχτενµπεργκ.
Κατά τη γέννηση του, στις 21 Ιανουαρίου 1829, ονομάστηκε Δούκας του Οστεργκότλαντ. Εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό σε ηλικία έντεκα ετών και το 1845 απέκτησε το βαθμό του υποπλοιάρχου. Αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, όπου διακρίθηκε στα μαθηματικά. Στις 13 Δεκεμβρίου 1848 έγινε επίτιμο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.
 
Στις 6 Ιουνίου 1857 παντρεύτηκε στο Μπίμπριχ της Γερμανίας την Πριγκίπισσα Σοφία του Νασσάου, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Από το 1859, όταν και ο πατέρας του πέθανε, βρισκόταν στην πρώτη θέση για τη διαδοχή του σουηδικού θρόνου, καθώς ο αδελφός του, Βασιλιάς Κάρολος ΙΕ´, δεν είχε αποκτήσει απογόνους.
 
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1872 διαδέχθηκε τον αδελφό του στο θρόνο της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Παρότι ο βασιλιάς και η αυλή είχαν έδρα στη Σουηδία, ο Όσκαρ έκανε μια προσπάθεια να μάθει άπταιστα νορβηγικά, αν και από την αρχή κατάλαβε τις βασικές δυσκολίες για τη διατήρηση της ένωσης μεταξύ των δύο χωρών.
 
Τα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην ειρηνική διάλυση της ένωσης μεταξύ της Νορβηγίας και της Σουηδίας το 1905 δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς τη διακριτικότητα και την υπομονή του ίδιου του βασιλιά. Έτσι, καθαιρέθηκε ως Βασιλιάς της Νορβηγίας στις 7 Ιουνίου 1905 από το Νορβηγικό Κοινοβούλιο και απαρνήθηκε το τέως αξίωμά του 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Ο ίδιος προέτρεψε, μάλιστα, στους πρίγκιπες της Σουηδίας να μην αποδεχτούν τη θέση του βασιλιά της Νορβηγίας. ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή