Όταν η Αστυνομία δέρνει… για «καλό σκοπό»!

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η έννοια της αυτοκριτικής φαίνεται να απουσιάζει παντελώς, ως βασικό εργαλείο, ως αυτονόητη ακολουθία και ως απαραίτητη διαδικασία αξιολόγησης αποφάσεων και δράσεων που προηγήθηκαν, τόσο για επιλογές και δράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και για επιλογές και δράσεις της κυβέρνησης.

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η αυτονόητη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, το μείζον θέμα που θα έπρεπε να συσπειρώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, δυστυχώς συχνά γίνεται εμφανές ότι δεν συμβαίνει.

Το αντίθετο μάλιστα, παρατηρείται μια αντιφατική στάση φορέων και δημόσιων προσώπων.

Ενώ συμφωνούν ότι προέχει να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, την ίδια στιγμή, πορεύονται με εμμονικές, αψυχολόγητες, άκαιρες και κυρίως με λαθεμένες επιλογές και δράσεις, που τελικά συμβάλουν στην υπονόμευση του στόχου να αντιμετωπισθεί η πανδημία, να πάψουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές!

Κάθε απόκλιση από τον κοινό στόχο αντιμετώπισης της πανδημίας, συνιστά αδυναμία εκτίμησης της σοβαρότητας του προβλήματος, αλλά και ένδειξη πρωτοφανούς ανευθυνότητας και αδιαφορίας για τους καθημερινούς θανάτους δεκάδων πολιτών.

Πρωτίστως να επισημάνουμε ότι ήταν απαράδεκτη έως και εγκληματική η συμπεριφορά αστυνομικών, στα επεισόδια της Ν. Σμύρνης, κυρίως απέναντι σε νεαρό, που ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει στο έδαφος, τον είχαν πλέον στα χέρια τους αδύναμο να αντιδράσει, συνέχιζαν να τον χτυπούν άγρια με γκλομπ, σε όλο το σώμα, ακόμα και στο κεφάλι!

Πολίτες κατέγραψαν σε βίντεο με κινητά το όλο σκηνικό και το νεαρό κυριολεκτικά να «ουρλιάζει» από τον πόνο των χτυπημάτων! Ευτυχώς υπήρξε η καταγραφή και μένει στην ηγεσία της Αστυνομίας να κάνει την αυτοκριτική της και να αντιδράσει για την απαράδεκτη συμπεριφορά των συγκεκριμένων οργάνων της.

Αν δεν υπήρχαν αυτά τα βίντεο, εύκολα οι δράστες του άγριου ξυλοδαρμού θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ποτέ δεν συνέβη. Και δεν δικαιολογείται η Αστυνομία να δέρνει, όσο και αν θεωρεί ότι αυτό γίνεται… «για καλό σκοπό»(!), ειδικά αυτό το διάστημα, για να μας προστατέψει από την πανδημία!

Η εικόνα «μίλησε»…

Να θυμηθούμε ότι σχετικά πρόσφατα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να νομοθετήσει ώστε οι δημοσιογράφοι να μην έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τις συνήθεις ακρότητες οργάνων στα συλλαλητήρια, προβλέποντας μάλιστα να βρίσκονται… αλλού(!) «μαντρωμένοι» σε χώρο που θα υποδείκνυε αξιωματικός της Αστυνομίας. Ευτυχώς, μετά την κατακραυγή από τα δημοσιογραφικά σωματεία, πήρε πίσω τη… «φαεινή ιδέα»!

Τα ερασιτεχνικά βίντεο της Ν. Σμύρνης, δείχνουν πόσο χρήσιμη είναι η καταγραφή τέτοιων συμπεριφορών.

Δεν παραβλέπουμε φυσικά το γεγονός, ότι γίνεται σε συλλαλητήρια, επίθεση αστυνομικών σε πολίτες και επειδή ακούγονται προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και προσωπικές ύβρεις, συνήθως ως απάντηση στη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών, που έχει προηγηθεί.

Όμως, ο αστυνομικός που έχει εκπαιδευτεί να μην παρασύρεται, ακόμα και αν τον ενοχλούν οι λεκτικές επιθέσεις, δεν δικαιολογείται, σε καμιά περίπτωση, να συμπεριφέρεται τόσο βίαια.

Οι αποκλίσεις

Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά συμβαίνει και… “δεν επαληθεύεται” ακόμη, η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων, ότι θα είχε ελαχιστοποιηθεί ο ρυθμός διάδοσης του “COVID19”, αν, για τρεις μόνον εβδομάδες πειθαρχούσαμε όλοι στα αυστηρά μέτρα πρόληψης, που υποδείχθηκαν.

Ωστόσο, ανακούφιση και τεράστια αισιοδοξία ότι η μάχη του κορωνοϊού θα κερδηθεί τελικά, αποτελούν τα εμβόλια.
Πρακτικά, είναι αδύνατο να αναφέρουμε και να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του σύνθετου αυτού θέματος.

Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές:

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την ανεύθυνη στάση με το «αντάρτικο» ορισμένων ακραίων Ιεραρχών, που με πρωτοφανή και φαιδρά επιχειρήματα καλούσαν επανειλημμένα τον κόσμο, να παραβλέψει τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άφοβα να… συνωστίζεται στους Ναούς και να κοινωνούν κανονικά!

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, σόκαρε τους ειδικούς, όταν μερικές εβδομάδες μετά διαπίστωσαν ότι πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα μόλυνσης και θανάτων!

Μάλιστα, την ίδια περίοδο, μια Μητρόπολη προσφέρθηκε να πληρώνει και τα… πρόστιμα(!), που στην ουσία ήταν πληρωμένα «ναύλα» αφελών πολιτών, στο μακάβριο ταξίδι για τον… άλλο κόσμο! Ευτυχώς, μετά από πλήθος θυμάτων ακόμα και στους κόλπους της Εκκλησίας, οι φωνές αυτές αραίωσαν και γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Τεράστια ευθύνη, που παρατείνεται η πανδημία, φέρει και η ίδια η κυβέρνηση π.χ. με την άκαιρη επιλογή του υπουργείου Παιδείας, να φέρει Νόμο, μέσα στην περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας, αχρείαστα μέτρα, κυρίως για την ίδρυση της Αστυνομίας των Πανεπιστημίων, διαγραφή αιώνιων φοιτητών, με την… «πονηρή» σκέψη ότι λόγω των μέτρων για την πανδημία, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, εκτίμηση, που, όμως, δεν επαληθεύτηκε. Όπως, είναι βάσιμα αβέβαιο, κατά πόσο θα αντιμετωπισθούν τα ακραία φαινόμενα, που το υπουργείο πιστεύει ότι θα εκλείψουν, με την «Αστυνομία Πανεπιστημίων» και τις διαγραφές των αιώνιων φοιτητών. Εκτίμησή μας είναι ότι το θέμα θα το βρούμε και πάλι μπροστά μας.

Αν πάλι ενήργησε, αγνοώντας και περιφρονώντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν, παρα τα μέτρα για την πανδημία, αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τότε έχει ακόμα πιο μεγάλο μερίδιο ευθύνης, που βρέθηκαν πλήθος φοιτητών στους δρόμους, συχνά χωρίς μάσκες και αποστάσεις, γεγονός που πιθανότατα ευνόησε τη διασπορά του επικίνδυνου ιού.

Από την άλλη μεριά, έρχεται τώρα η αντιπολίτευση (που κανένας δεν αμφισβητεί ότι πράγματι αγωνιά για την έκβαση της πανδημίας και επιθυμεί την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα) και διαπιστώνει ότι «είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown» και ότι «οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως».

Εδώ είναι η κραυγαλέα αντίφαση, ότι για την παράταση του «lockdown», χωρίς αμφιβολία, συνέβαλαν και ο συνωστισμός πολιτών στους δρόμους, συχνά χωρίς στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, σε ογκώδεις συγκεντρώσεις είτε για τα πανεπιστήμια, είτε για στήριξη του αιτήματος Κουφοντίνα, συγκεντρώσεις, που όχι μόνο δεν αποθάρρυνε λόγω των μέτρων της πανδημίας, η αντιπολίτευση, αλλά αντίθετα επικροτεί και ενθαρρύνει, στη λογική ότι «έτσι πολεμάμε την αδίστακτη δεξιά»!

Στo ερώτημα, αν, από τις συγκεντρώσεις αυτές αυξήθηκαν τα κρούσματα “COVID19”, η απάντηση είναι αυτονόητη και το θέμα σαφώς θα έπρεπε να είχε απασχολήσει και την Αντιπολίτευση στο πλαίσιο της επιβεβλημένης, ειδικά αυτή την περίοδο, αυτοκριτικής.

Και αν μεν μπορεί να γίνεται συζήτηση αυτοκριτικής, αλλά αν την ίδια ώρα υπάρχει εμμονή στις εντελώς λάθος δράσεις, εν μέσω πανδημίας, τότε η αυτοκριτική δεν έχει νόημα και είναι πολλαπλάσιο το ποσοστό ευθύνης της για το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα.

Τεράστια ζημιά, κατά τη γνώμη μας, έχει προκαλέσει για την καθυστέρηση αποτελεσματικής και σύντομης αντιμετώπισης της πανδημίας (παρά το γεγονός ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται από την ΕΕ και τον ΠΟΥ, μεταξύ των πρώτων χωρών που έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας), η ανεύθυνη στάση δεκάδων «ψεκασμένων» αρνητών του κορωνοϊού, όπως και του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που διαδίνουν μέσω του διαδικτύου, ένα πλήθος από ανόητους και αβάσιμους επιστημονικά ισχυρισμούς, παρασύροντας πολλούς, που αρνούνται και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας.

Μέρος αυτών των πολιτών συνωστίζονται στις πλατείες, χωρίς μάσκες ή απλά κατεβασμένες στο λαιμό, συμμετέχουν σε πάρτι και έκτακτες «μαζώξεις» φίλων κλπ.

΄Εχοντας κατά νου όλα αυτά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η έννοια της αυτοκριτικής φαίνεται να απουσιάζει παντελώς, ως βασικό εργαλείο, ως αυτονόητη ακολουθία και ως απαραίτητη διαδικασία αξιολόγησης αποφάσεων και δράσεων που προηγήθηκαν, τόσο για επιλογές και δράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και για επιλογές και δράσεις της κυβέρνησης. Αλλιώς θα υπήρχε απόλυτη σύμπνοια στον κοινό στόχο και η ανακοπή της ραγδαίας διάδοσης της πανδημίας πιθανότατα να είχε αντιμετωπισθεί σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

The following two tabs change content below.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή