Oxford Economics: Οι προοπτικές της Τουρκίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη και ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 60%

by Times Newsroom

Οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει σε έκθεσή της η Oxford Economics.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας, η Τουρκία θα δεχθεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω τριών κύριων καναλιών: του τουρισμού, των τιμών της ενέργειας και της διαταραχής των χρηματοπιστωτικών αγορών, που αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Συνολικά, εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της επίθεσης, μπορεί να μειώσει κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% για το 2022 για την Τουρκία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αναμένεται να καταγραφεί στον τουρισμό. Το 2021 οι αφίξεις από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 19% του συνόλου των τουριστών και από την Ουκρανία το 8,3%.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα συμπιέσει περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγής, αφήνοντας τη λίρα ακόμα πιο ευάλωτη, και επιβαρύνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε υψηλό δύο δεκαετιών, στο σχεδόν 50%. Εκτιμούν μάλιστα, ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 60%.

Η Oxford Economics αναφέρει επίσης, ότι δεν προβλέπει προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Τουρκίας από τη Ρωσία. Προσθέτει όμως, ότι αυτό θα είχε περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας και προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή