Ουγγαρία: Αναπτύσσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία

Ο Βίκτορ Όρμπαν έδωσε εντολή να μην επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε ένοπλες ομάδες

by Times Newsroom

Η Ουγγαρία αναπτύσσει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία. Η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των προσφυγικών ροών σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της.

Ο αριθμός των στρατιωτών που θα μετακινηθούν δεν έγινε γνωστός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Η ασφάλεια της Ουγγαρίας είναι το σημαντικότερο πράγμα και ως εκ τούτου ενισχύουμε τα σύνορά μας με την Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Η Ουγγαρία μαζί με άλλες χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης κάνουν προετοιμασίες βλέποντας την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Άμυνας, Τίμπορ Μπένκο, ανέφερε πως αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος που δεν θα περιοριστεί μονάχα στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας, αλλά θα εξαπλωθεί σε όλη τη ώρα και προς τα σύνορα της Ουγγαρίας. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, συναντήθηκε με τους συμβούλους ασφαλείας της χώρας και έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να μην επιτρέψει σε οπλισμένες ομάδες να μπουν στην Ουγγαρία από την Ουκρανία.

Η Ρουμανία και η Σλοβακία ετοιμάζονται να δεχτούν πρόσφυγες

Η Ρουμανία, πάλι, προετοιμάζεται να υποδεχθεί ενδεχομένως 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε την Τρίτη (22/2) ο υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντίνκου.

«Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, όμως θα μπορούσαμε να υποδεχθούμε πάνω από 500.000 πρόσφυγες, αυτός είναι ένας αριθμός για τον οποίο έχουμε προετοιμαστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλους φορείς», είπε ο Ντίνκου, σύμφωνα με το Reuters.

«Έχουμε προετοιμάσει ένα σχέδιο για όλες τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν περιοχές (που έχουν προετοιμαστεί) για αυτόν τον σκοπό κοντά στα σύνορα». «Δεν αναμένουμε ούτε τώρα μια πολύ μεγάλη εισροή να καταφθάνει εδώ, όμως κανείς δεν ξέρει», υπογράμμισε ο Ντίνκου.

Η Ρουμανία μοιράζεται σύνορα μήκους 600 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, όμως υποδέχθηκε σχετικά λίγους Ουκρανούς πρόσφυγες το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η Σλοβακία, από την πλευρά της, προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις της να βοηθήσουν στη διαχείριση οποιασδήποτε πιθανής εισροής προσφύγων από την Ουκρανία, αφότου η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αυτονομιστικών περιοχών κλιμάκωσε την κρίση, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιάροσλαβ Ναντ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα, από ένα έως πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί θα κινδυνεύσουν να γίνουν πρόσφυγες, σύμφωνα με Αμερικάνους αξιωματούχους. «Σκεφτείτε εκατομμύρια Ουκρανών να οδηγούνται να περάσουν τα σύνορα από τους Ρώσους στην μέση του χειμώνα. Αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη κρίση, ανθρωπιστική κρίση, ίσως και καταστροφή» δήλωσε ο Τζον Άλεν, απόστρατος Στρατηγός των Πεζοναυτών, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή