Ουκρανία: Η πόλη που θα κρίνει τη δεύτερη φάση του πολέμου

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, σημαντική πόλη για τους Ρώσους στην περιοχή είναι το Σλαβιάνσκ.

by Times Newsroom

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, οι ρωσικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο μία πόλη στρατηγικής σημασίας για την σύνδεση με τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή Ντονμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι αφότου η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε πως θέλει «να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε πως περιμένει μια επιδείνωση της κατάστασης σ’ αυτή την περιοχή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είναι ανεπτυγμένος από το 2014 σε μια γραμμή μετώπου κατά μήκος του Ντονέτσκ στα νότια και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά – τις πρωτεύουσες των δύο αποσχισθεισών φιλορωσικών «δημοκρατιών» με το ίδιο όνομα-, η οποία προχωρεί πλέον μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, σημαντική πόλη για τους Ρώσους στην περιοχή είναι το Σλαβιάνσκ.

INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR

Οι ρωσικές δυνάμεις που προχωρούν από τον άξονα της πόλης Χάρκοβο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να επαναλάβουν επιθέσεις μέσω της πόλης Σλαβιάνσκ για να συνδεθούν με άλλες ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές, αναφέρει η ανάλυση.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Ιζιούμ (νοτιοανατολικά του Χαρκόβου) την 1η Απριλίου και διεξήγαγαν προετοιμασίες για την επανέναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων τις τελευταίες τρεις ημέρες—συσσώρευση προμηθειών, επανατοποθέτηση κατεστραμμένων μονάδων, επισκευή της κατεστραμμένης γέφυρας στο Ιζιούμ και διεξαγωγή αποστολών αναγνώρισης προς τα νοτιοανατολικά .

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις προς το Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ιζιούμ, τις επόμενες ημέρες, εκτιμούν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων που προχωρούν από το Ιζιούμ για την κατάληψη του Σλαβιάνσκ θα αποδειχθούν πιθανότατα η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι θα κριθεί

Εξηγώντας γιατί θεωρούν ιδιαίτερης σημασίας την κατάληψη της πόλης, αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να πάρουν το Σλαβιάνσκ.

Εάν καταλάβουν την πόλη, θα έχουν στη συνέχεια την επιλογή να προχωρήσουν κατευθείαν ανατολικά για να συνδεθούν με τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο Ρουμπεζνόγιε (μια διαδρομή που δεν θα απομονώσει πολλές ουκρανικές δυνάμεις) ή να προχωρήσουν προς Χόρλιβκα και Ντονέτσκ για να επιχειρήσουν μια ευρύτερη περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων.

Και οι δύο επιλογές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τουλάχιστον περιορισμένες ρωσικές προόδους στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, προσθέτει η ανάλυση.

Εάν όμως οι ρωσικές δυνάμεις δεν καταφέρουν καθόλου να καταλάβουν το Σλαβιάνσκ, οι ρωσικές μετωπικές επιθέσεις στο Ντονμπάς είναι απίθανο να διασπάσουν ανεξάρτητα την ουκρανική άμυνα και η εκστρατεία της Ρωσίας να καταλάβει το σύνολο των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ πιθανότατα θα αποτύχει, τονίζεται.

Να σημειωθεί ότι το Σλαβιάνσκ βρισκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη Κραματόρσκ, η οποία δέχθηκε σφυροκόπημα στη διάρκεια της νύκτας.  Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας. Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή