Ουκρανία: Με το βλέμμα και στο μέτωπο του πολέμου οι επενδυτές

Χαραμάδα ελπίδας στις αγορές ότι μπορεί να υπάρξει λύση - Οι εξελίξεις στο μέτωπο

by Times Newsroom

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο στην Ουκρανία, απασχολούν τις αγορές με ορισμένους επενδυτές να «βλέπουν» ξαφνικά  την πιθανότητα ο πόλεμος να τελειώσει συντομότερα και τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η αντίδραση των Ουκρανών «μπορεί να σημαίνει κάποιου είδους διευθέτηση στο μέλλον. Διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων παρατηρούν μάλιστα πως «δημιουργούνται κάποιες χαραμάδες ελπίδας στην αγορά ότι μπορεί να υπάρξει λύση που θα προσφέρει κάποια ανακούφιση από την ένταση του ενεργειακού σοκ». Στο πλαίσιο αυτό ένα άρθρο του Reuters παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο.

Όπως γράφει ο συντάκτης του διεθνούς πρακτορείου Tom Balmforth, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να επιταχύνει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα κινούνται για να εδραιώσουν τον έλεγχο σε μια μεγάλη έκταση στα βορειοανατολικά που ανακατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Μόσχα εγκατέλειψε τον κύριο προμαχώνα της στη βορειοανατολική Ουκρανία το Σάββατο, σημειώνοντας τη χειρότερη ήττα της στον πόλεμο. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή της δυναμικής στο πεδίο της μάχης.

Στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό εδάφη κοντά στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και απέσυρε πολλά από τα στρατεύματά της πίσω από τα σύνορα.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν παράσχει στην Ουκρανία όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Κίεβο λέει ότι συνέβαλαν στον περιορισμό των ρωσικών κερδών. Σε μια ομιλία με βίντεο αργά τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία και η Δύση πρέπει να “ενισχύουν τη συνεργασία για να νικήσουν τη ρωσική τρομοκρατία”. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει “σημαντική πρόοδο” με τη δυτική υποστήριξη. “Αυτό που έχουν κάνει είναι πολύ μεθοδικά σχεδιασμένο και φυσικά επωφελείται από σημαντική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες όσον αφορά τη διασφάλιση ότι η Ουκρανία έχει στα χέρια της τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να επιδιώξει αυτή την αντεπίθεση”, είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πόλη του Μεξικού.

Υπενθυμίζεται, δε, πως η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το τελευταίο της πρόγραμμα όπλων για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για αντιπυραυλικά συστήματα HIMARS, και προηγουμένως έχει στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος NASAMS, τα οποία είναι ικανά να καταρρίπτουν αεροσκάφη. Ο Zelenskiy είπε ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περίπου 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, ένα κομμάτι της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας περίπου 600.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η γη που ανακαταλήφθηκε είναι περίπου ισοδύναμη με τη συνδυασμένη περιοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Η Ρωσία έχει πάρει τον έλεγχο περίπου στο ένα πέμπτο της Ουκρανίας από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου.

Σιωπή από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος Vladimir Putin και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί μπροστά στη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων από τον Απρίλιο, όταν απωθήθηκαν από τα περίχωρα του Κιέβου, επισημαίνεται από το Reuters. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε τη Δευτέρα στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το εάν ο Πούτιν εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στη στρατιωτική ηγεσία. “Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί αρχικά”, είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα να προεδρεύει μιας συνάντησης για την οικονομία στην οποία είπε ότι η Ρωσία αντέχει ικανοποιητικά στις δυτικές κυρώσεις. “Οι οικονομικές τακτικές του blitzkrieg, η επίθεση στην οποία υπολόγιζαν, δεν λειτούργησαν”, είπε. Καθώς χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν, αφήνοντας πίσω τους πυρομαχικά και εξοπλισμό, η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μπλακ άουτ στο Χάρκοβο και τις γειτονικές περιοχές Πολτάβα και Σούμι.

Οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και υποδομών προκάλεσαν πυρκαγιές στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τη Δευτέρα, ανέφεραν οι περιφερειακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Facebook.

Οι βομβαρδισμοί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζνια που ελέγχεται από τη Ρωσία έχει πυροδοτήσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο ραδιενεργού καταστροφής. Ο Οργανισμός Ατομικής Επιθεώρησης του ΟΗΕ πρότεινε τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ.

“Παίζουμε με τη φωτιά”, είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι στους δημοσιογράφους.” Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μια κατάσταση, όπου βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Η ασφάλεια του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζνια κρέμεται από μια κλωστή.” Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Μόσχα αγωνίζεται να φέρει εφεδρείες στο νότο, όπου η Ουκρανία προσπαθεί να απομονώσει χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, αναγκάζοντας τις περισσότερες ρωσικές δυνάμεις να επικεντρωθούν σε “επείγουσες αμυντικές ενέργειες”.

Η νότια διοίκηση της Ουκρανίας είπε ότι οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στο νότο, σκοτώνοντας 59 Ρώσους στρατιώτες τις τελευταίες 24 ώρες και καταστρέφοντας 20 τεμάχια εξοπλισμού. Η κατάσταση εκεί δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέσκι Αρετόβιτς είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στο Ντόνετσκ και διέσχισαν τον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς, απειλώντας να ανακαταλάβουν βασικές πόλεις που χάθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Πηγή: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή