Ουκρανία-Μπλακ άουτ: Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία ότι έπληξε μη στρατιωτικές υποδομές

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «Ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».

Προηγουμένως, οι τοπικές ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ρωσικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών υποδομών που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση διαλύοντας τις ρωσικές γραμμές και αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περιοχές όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι πριν από τον πόλεμο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ, όπου το Κίεβο ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε στρατηγικής σημασίας υποδομές στην πόλη και την περιοχή. Σύμφωνα με τον Ολεγκ Σινεχούμποφ, «δεν υπάρχει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα σε πολλές πόλεις. Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές στις τοποθεσίες που επλήγησαν».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανία Βαλεντίν Ρεζνισένκο κατηγόρησε τους Ρώσους για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή του. «Πολλές πόλεις και χωριά στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν τις ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους στο πεδίο των μαχών».

Ο ομόλογός του στην περιφέρεια του Σούμι δήλωσε ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έπληξαν τουλάχιστον 135 πόλεις και χωριά της περιοχής του.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πόλη του Κραματόρσκ, μία από τις μεγαλύτερες της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται εκεί. Ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε διακοπές και σε άλλες περιοχές της περιφέρειάς του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή