Ουκρανία: Νέο κύμα βομβαρδισμών μέσα στη νύχτα – Τρεις νεκροί στη Σούμι

Τα βλέμματα στρέφονται και στην Αττάλεια, στην Τουρκία όπου ήδη βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και Ντ. Κουλέμπα για μια νέα προσπάθεια με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών

by Times Newsroom

Πληροφορίες για νέο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών τις πρώτες πρωινές ώρες σε αρκετές ουκρανικές πόλεις, στην πόλη Σούμι, βορειοανατολικά, όπου κατά το BBC σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, στην Οχτίρκα, νοτιότερα, όπου χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές και τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι, την ώρα που σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλαση για να περικυκλώσουν το Κίεβο, ενισχύουν τις θέσεις τους στο επίνειο της Οδησσού, στη Μικολάιφ, και κάνουν επιθέσεις στο Χάρκοβο και στην Ιζιούμ.

Αργότερα σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αναμένεται κατάπαυση του πυρός για το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Σούμι, στη Μαριούπολη –όπου παρόμοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει τις τελευταίες ημέρες–, στη Βολνοβάχα, νοτιοανατολικά και στη Ιζιούμ, στα ανατολικά, στο πλαίσιο συμφωνίας την Τετάρτη ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται και στην Αττάλεια, στην Τουρκία όπου ήδη βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και Ντ. Κουλέμπα για μια νέα προσπάθεια με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Επιθέσεις με ρουκέτες

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως έχει γνώση για εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά μέσα στη νύχτα. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Σφυροκόπημα και στη Μαριούπουλη όπου χθες επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. «Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», είπε η δημοτική αρχή της πόλης ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

(AP /Evgeniy Maloletka)

Νέα κατάπαυση πυρός από τις 09:00 για την απομάκρυνση αμάχων

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στο νότο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων. Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται να συνεχιστεί σήμερα.

Πάνω από 50.000 άμαχοι έχουν φύγει το τελευταίο διήμερο από τη Σούμι, η οποία έχει πληθυσμό 250.000 κατοίκων, προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

Ιρπιν, (AP/Vadim Ghirda)

Διπλωματικές προσπάθειες με τουρκική διαμεσολάβηση

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα βρισκεται στην Αττάλεια της Τουρκίας για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια νέα προσπάθεια για συμφωνία. Στη συνάντηση, την πρώτη μεταξύ των δύο από την έναρξη της εισβολής, θα πάρει μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ στο περιθώριο των συνομιλιών είναι πιθανό να γίνει συνάντηση και με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι ο οποίος θέλει να θέσει το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά και τις χθεσινές αναφορές για διακοπή της ηλεκτροδότησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ.

Στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε επίσης πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο Λόιντ Όστιν, είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, τον Ολεξίι Ρέζνικοφ, σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης αμερικανικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com