Ουκρανία: Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Απαντήσεις» στην κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν και από Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία και ΟΗΕ

by Times Newsroom

Οπρόεδρος της ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε «στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις» σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» καταγγέλλοντας «μονομερή παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας και προσβολή της κυριαρχίας της Ουκρανίας», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας συμφώνησαν πως πρέπει να απαντήσουν στην κίνηση της Ρωσίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Aπέφυγε να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Διευκρίνισε, όμως, ότι ο κ. Σολτς είχε συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη χαλαρώσουν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, υπογράμμισε.

Βρετανία: Σήμερα οι κυρώσεις

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δήλωσε απόψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Στη διάρκεια της Τρίτης θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι η Μόσχα επέλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».

Γερμανία: Να ανακαλέσει η Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της ΓερμανίαςΑναλένα Μπέρμποκ, καταδίκασε την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και έστειλε μήνυμα στη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση στην τρέχουσα διένεξη. Προσπάθειες ετών στο Σχήμα της Νορμανδίας και στον ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκοπίμως και χωρίς κατανοητό λόγο. Η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης δέχεται τεράστιο πλήγμα», αναφέρεται στη δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ και επισημαίνεται ότι η αναγνώριση «αποτελεί επίσης μια περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο». Η Γερμανία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας «εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». «Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για αυτό συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας», τονίζεται.

«Από το 2014 η Ρωσία έχει δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και των σχετικών σχημάτων διαπραγματεύσεων, του Σχήματος της Νορμανδίας και της τριμερούς Ομάδας Επαφής με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ. Η Ρωσία έχει επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Ψηφίσματος αρ. 2202», υπενθυμίζει η κυρία Μπέρμποκ και υπογραμμίζει ότι με την αποψινή της απόφαση, «η Ρωσία αθετεί όλες αυτές τις δεσμεύσεις προς τη διεθνή κοινότητα».

«Καλούμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Μινσκ.

Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει το απειλητικό στρατιωτικό σκηνικό στα σύνορα της Ουκρανίας. Προειδοποιούμε ρητά εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας», καταλήγει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυστρία: Προανήγγειλε κυρώσεις

Η αυστριακή κυβέρνηση καταδίκασε κι αυτή με τη σειρά της την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και συγκάλεσε για σήμερα, Τρίτη, έκτακτο «υπουργικό συμβούλιο κρίσης», προκειμένου να αποφασίσει τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΣαρλ Μισέλ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον συντονισμό δράσης και στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν εδώ και μέρες και για το οποίο προειδοποιούσαμε, συνέβη. Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για απόσυρση στρατευμάτων. Είχα προειδοποιήσει πριν από αρκετές ημέρες ότι επρόκειτο, πιθανόν, για ψεύτικη απόσυρση δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και τόνισε ότι η αυστριακή κυβέρνηση καταδικάζει την αποψινή απόφαση της Μόσχας. «Βρισκόμαστε σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Το υπουργικό συμβούλιο κρίσης έχει συγκληθεί για αύριο προκειμένου να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε και σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο αυστριακός καγκελάριος.

ΟΗΕ: Παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή