Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη – Ζημιές σε πάνω από 250 ιδρύματα

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για τη λεηλασία του χρυσού των Σκυθών

by Times Newsroom

Οι New York Times ανέφεραν ότι η διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Leila Ibrahimova, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του μουσείου είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κουτιά σε ένα κελάρι.

Πάνω από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλάτησαν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από ένα μουσείο στη νότια πόλη της Μελιτόπολης, καθώς συνεχίζονται οι μάχες και οι πυραυλικές επιδρομές στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε στην τηλεόραση ότι «τα ορκ έχουν πάρει στα χέρια τους τον σκύθικο χρυσό μας», χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους εισβολείς Ρώσους στρατιώτες. «Δεν ξέρουμε από πού το πήραν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης – μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».

Οι New York Times ανέφεραν ότι η διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Leila Ibrahimova, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του μουσείου είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κουτιά σε ένα κελάρι. Αφού τα ρωσικά στρατεύματα την απήγαγαν και την ανέκριναν για αρκετές ώρες τον Μάρτιο, η Ιμπραχίμοβα έφυγε από τη Μελιτόπολη μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου που ελέγχεται από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται πως η Μελιτόπολη έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ενημερώθηκε από τον επιστάτη του μουσείου ότι οι Ρώσοι είχαν ανακαλύψει τα κουτιά με τη βοήθεια του «διορισμένου ρώσου διευθυντή» του μουσείου.

Ο χρυσός της αυτοκρατορίας των Σκυθών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., εξήχθη από έναν άνδρα με λευκό παλτό με «ειδικά γάντια και μια μακριά τσιμπίδα», ο οποίος εισέβαλε στο υπόγειο ενός μουσείου της Μελιτόπολης, συνοδευόμενος από μια ομάδα ένοπλων Ρώσων στρατιωτών, αναφέρουν οι New York Times.

Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν έναν Ρώσο με λευκή εργαστηριακή ποδιά να αφαιρεί προσεκτικά τα αντικείμενα ηλικίας 2.300 ετών, και να τα παίρνει μαζί του.

Σύμφωνα με τους New York Times, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, σπάνια παλιά όπλα, πολλά ασημένια νομίσματα και μετάλλια.

Λεηλάτησαν κι άλλα μουσεία – Ζημιές σε πάνω από 250 πολιτιστικά ιδρύματα

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν λεηλατήσει πίνακες ζωγραφικής, εικόνες και γλυπτά από ένα μουσείο στο λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα. Αξιωματούχοι δήλωσαν στις 29 Απριλίου ότι περισσότερα από 250 πολιτιστικά ιδρύματα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από την εισβολή των Ρώσων στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη ρωσική κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική «γενοκτονίας» κατά του ουκρανικού έθνους.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής του μουσείου, ο Γιεβέν Χορλάτσεφ, δήλωσε ότι τα αντικείμενα «έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία για ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι δαπάνησε «μεγάλη προσπάθεια και ενέργεια» για να τα κρύψει. 

Τέλος η διευθύντρια του μουσείου της Μελιτόπολης Ιμπραχίμοβα δήλωσε ότι η επιστάτρια του μουσείου απήχθη από το σπίτι της υπό την απειλή όπλου στις 29 Απριλίου και έκτοτε δεν έχει νέα της.

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για τη λεηλασία του χρυσού των Σκυθών

​«Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης. Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή