Ουκρανία: Ολονύχτιο σφυροκόπημα & εγκλήσεις για βασανιστήρια

«Όχι» σε πυρηνικά από Ρωσία

by Times Newsroom

Για 66η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τις επιθέσεις στα ανατολικά και να σφυροκοπούν τις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου. «Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση», τόνισε ο Γερμάκοφ.

Εγκλήσεις για βασανιστήρια από τις ρωσικές δυνάμεις

Τα πτώματα τριών ανδρών που «βασανίστηκαν και πυροβολήθηκαν», βρέθηκαν σε έναν τάφο κοντά στην Μπούτσα το Σάββατο, με τα χέρια και τα μάτια των θυμάτων δεμένα, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κιέβου. «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι κατακτητές προσπάθησαν να κρύψουν τα ίχνη της βίας τους και έτσι πέταξαν τα πτώματα σε ένα λάκκο και τα έθαψαν», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, που κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν σφαγές μετά την ανακάλυψη δεκάδων πτωμάτων με πολιτικά ρούχα σε τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο κατά την σύντομη κατοχή αυτών από τον ρωσικό στρατό.

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα. Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε μέσω του Twitter ότι στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν δέκα στρατιώτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, που ανήκει στην 35η στρατιά, «για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους και άλλες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου».

Η Γαλλία θα ενισχύσει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας έρχεται έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι· οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τσεχία και άλλοι σύμμαχοι έχουν παράσχει στο Κίεβο εκατοντάδες όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντικρούσει την επίθεση της Μόσχας. Ήδη, το Παρίσι έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του Ελιζέ, το Παρίσι έχει στείλει μέχρι αυτό το στάδιο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία που φτάνει σε «περισσότερους από 615 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών για νοσοκομεία, επισιτιστικής βοήθειας, διαμονής και οχημάτων έκτακτης ανάγκης».

Ολονύχτιο σφυροκόπημα

Σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Το σχεδιασμό απομάκρυνσης 1.000 περίπου αμάχων από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφσταλ ανακοίνωσε το γραφείο του Πρόεδρου της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μονάδες του πυροβολικού της έπληξαν 389 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ αυτών, 35 σημεία ελέγχου, 15 αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και αρκετές περιοχές συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του οπλισμού τους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Το Λονδίνο καταγράφει συγχώνευση διαφορετικών ρωσικών στρατιωτικών μονάδων λόγω αναποτελεσματικού συντονισμού

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών η Ρωσία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συγχώνευση διαφορετικών στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στις αποτυχημένες επιχειρήσεις προώθησης των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

«Τα προβλήματα συντονισμού των ρωσικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο παραμένουν. Μία έλλειψη αποτελεσματικής μαχητικής ικανότητας στο επίπεδο συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και η ανεπαρκής αεροπορική υποστήριξη έχουν καταστήσει τη Ρωσία μη ικανή να διαχειριστεί την ισχύ πυρός που διαθέτει, παρά τις βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.
«Η Ρωσία ελπίζει ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που καθυστέρησαν προηγούμενα την εισβολή της στην Ουκρανία, μέσω της γεωγραφικής επικέντρωσης της μαχητικής ικανότητάς της, της συντόμευσης των γραμμών ανεφοδιασμού, αλλά και της απλοποίησης της διοίκησης και του ελέγχου των πολεμικών επιχειρήσεων» αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δύσκολες αλλά συνεχίζονται καθημερινά, και τις συνέδεσε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι με την συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στο Κίεβο, στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο.

Κοινό μέτωπο ΕΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου

Σε κοινό μέτωπο και εσωτερικές συμμαχίες προχωρά η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τον «ρωσικό εκβιασμό» στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία διαβεβαίωσε την Πολωνία ότι θα θέσει σε αντίστροφη ροή τον αγωγό Γιαμάλ που έρχεται από τη Ρωσία, ενώ την ενεργειακή συνδρομή της στη Βουλγαρία ανακοίνωσε η Ελλάδα, με τη διάθεση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την προμήθεια LNG.

Επίσης, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ΕΕ θα επιβάλλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κλιμακώνοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ διευρύνονται και τα μέτρα κατά ρωσικών τραπεζών.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ, Reuters

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή