Ουκρανία: Τρεις επιθέσεις σε ένα 24ωρο κοντά στο Κίεβο – Αλλάζει η τακτική των Ρώσων

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ενέκρινε η ΕΕ τη Δευτέρα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με διπλωμάτες να λένε ότι στη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες προστίθεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

by Times Newsroom

Τρεις επιθέσεις σε μία ημέρα σημειώθηκαν κοντά στο Κίεβο, ενώ νεκρούς μετρούν Χάρκοβο, Ρίβνε, Μικολάιφ αλλά και Ντονέτσκ. Κι ενώ έχουν ήδη χαθεί 2.500 άμαχοι στη Μαριούπολη, ανοίχτηκε ανθρωπιστικός διάδρομος για τη σωτηρία χιλιάδων πολιτών. Την Τρίτη επανέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου Ουκρανία και Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο διαψεύδει αίτημα βοήθειας από την Κίνα και διαμηνύει ότι η Μόσχα μπορεί και μόνη να επιτύχει τους στόχους της.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς του Κιέβου που έθεσαν στο στόχαστρο ένα κτίριο κατοικιών και το εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Antonov, ανακοίνωσε ο δήμος της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Θραύσματα πυραύλων έπεσαν στον δρόμο στον τομέα Κουρενίφκα», στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, «προκαλώντας έναν θάνατο και έξι τραυματισμούς», ανέφερε ο δήμος της πόλης στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει προηγουμένως λόγο για τον θάνατο ενός ανθρώπου σε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός κτιρίου κατοικιών στο Κίεβο. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτίριο που επλήγη στην περιοχή Ομπόλον στο βόρειο τμήμα του Κιέβου, ανέφερε ο δήμος της πρωτεύουσας.

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε επίσης το εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Antonov, στη συνοικία Σβιατοχίν, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, προσθέτει ο δήμος της πόλης, χωρίς να διευκρινίζει αν επλήγη το εργοστάσιο.

Νέες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ στη δυτική Ουκρανία. Σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν και πάλι το Τσερνίχιβ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, την περιοχή του Χαρκόβου, αλλά και τη νότια πόλη του Μικολάιφ, όπου, σύμφωνα με αξιωματούχους, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Προμήνυμα των ρωσικών κινήσεων θεωρούνται οι βομβαρδισμοί σε πολυκατοικίες στα περίχωρα του Κιέβου. Τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν μόλις σε μία ημέρα στα περίχωρα της πόλης, κάτι που δείχνει ότι η τακτική των Ρώσων αλλάζει. Με αυτά τα δεδομένα, ο φόβος ότι η μητέρα των μαχών πλησιάζει εντείνεται.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. Λίγα λεπτά αργότερα, η εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ.

(AP Photo/Pavel Dorogoy)

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου δήλωσε σήμερα ότι η πόλη του σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. «Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», είπε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέκοφ, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα κατήγγειλε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου»Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης.

Παρ όλα αυτά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.

Εξάλλου, ένας δημοσιογράφος του Fox News τραυματίστηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πληροφορίες για την ταυτότητά του δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

Εξάλλου, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών. Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων, όπως το Χάρκιβ (Χάρκοβο) και η Μαριούπολη.

(AP Photo/Pavel Dorogoy)

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας διακόπηκαν και θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη, ανέφερε ένας από τους διαπραγματευτές της Ουκρανίας στο Twitter. “Έγινε μια τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και για αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται“, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Οι συνομιλίες έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε από πλευράς του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ». «Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ένα διάγγελμα μέσω βίντεο. «Μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε σήμερα. Όλοι περιμένουν νέα. Θα επανέλθουμε το βράδυ», πρόσθεσε.

Πριν από τον Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ είχε επισημάνει ότι η επικοινωνία (με τη Μόσχα) παραμένει περίπλοκη. «Ο λόγος για τις διαφωνίες μας οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε, αποκαλώντας εκείνο της Ρωσίας «απόλυτης καταπίεσης της δικής της κοινωνίας».

Είναι ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ποντόλιακ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου. Οι τρεις προηγούμενοι πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Αυτός ο νέος γύρος έρχεται επίσης έπειτα από μια πρώτη άκαρπη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία. Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα απαιτήσει για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

(AP Photo/Felipe Dana)

Την ίδια ώρα, αίσθηση έκανε το δημοσίευμα των Financial Times, που υποστήριζε ότι η Μόσχα ζήτησε την οικονομική και στρατιωτική συνδρομή της Κίνας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η είδηση αποδόθηκε σε αμερικανικές πηγές, όμως διαψεύστηκε από Μόσχα και Πεκίνο.

Η Ρωσία έχει την απόλυτη ικανότητα να συνεχίσει την επιχείρηση και, όπως έχουμε ήδη πει, προχωρά με βάση το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και ολοκληρωτικά” τόνισε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. “Η βασική προτεραιότητα είναι όλες οι μεριές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν αντί να ενισχύουν τις εντάσεις, καθώς και να προκριθεί μία διπλωματική λύση αντί της περαιτέρω κλιμάκωσης” δήλωσε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ της Κίνας, Ζάο Λιγιάν.

Την ίδια ώρα, ο Σύμβουλος της Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντούσε στη Ρώμη τον Διευθυντή του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας. Από την Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, με τον Σολτς να τονίζει την ανάγκη στήριξης του Κιέβου.

Πάντως, το Βερολίνο ξεκίνησε να κάνει πράξη τη δέσμευση για δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοινώνοντας την αγορά 35 αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρώντας και τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ατομική ομπρέλα της Ουάσιγκτον.

Από τη Βαρσοβία, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας επανέλαβε το αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. “Όλοι ξέρετε τη σημασία να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία. Μόνο αυτό μπορεί να σώσει τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών πολιτών, γυναικών και παιδιών” τόνισε ο Ντενίς Σμιγκάλ. Πάντως, το Βερολίνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αναφέρεται στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Άνοιξε ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη

Για πρώτη φορά έπειτα από προσπάθειες πολλών ημερών μία μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού των αμάχων στην αποκλεισμένη Μαριούπολη βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσαν τόσο οι Αρχές της πόλης όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μαριούπολη δεν είναι πλέον μπλοκαρισμένη και οι άμαχοι απομακρύνονται, ανακοίνωσε η Μόσχα, ενώ νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα με αμάχους κατάφεραν να αναχωρήσουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάπαυση του πυρός τηρείται, ενώ ο ανθρωπιστικός διάδρομος που ακολουθούν οι άμαχοι περνάει από την υπό ρωσική κατοχή πόλη Μπερντιάνσκ με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Ωστόσο, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει το Κίεβο. Σύμφωνα με τον Τιμοσένκο, περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, πάνω από 2.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη, όπου εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα σε τρόφιμα και νερό. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας επιβεβαιώνει ότι κομβόι με Ι.Χ. κατάφερε να φύγει, δηλώνει ότι το Κίεβο προσπαθεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, καθώς και κομβόι με λεωφορεία για να απομακρύνει γυναίκες και παιδιά, αλλά, όπως τονίζει, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

(AP Photo/Felipe Dana)

Πιθανό το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ταξιδέψει στην Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων για να έχει συνομιλίες με συμμάχους των ΗΠΑ για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων. Δεν είναι σίγουρο αν το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε η πηγή. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βίντεοσύνδεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 9:00 το πρωί τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη, δήλωσαν σήμερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι σε κοινή επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

«Το Κογκρέσο παραμένει ακλόνητο στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη βάρβαρη και διαβολική επιθετικότητα του Πούτιν και να εγκρίνει νομοθεσίες για να παραλύσει και να απομονώσει τη ρωσική οικονομία καθώς και να παράσχει ανθρωπιστική, ασφάλεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφεραν στην επιστολή τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντομίρ Ζελένσκι είχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας. Κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από τη 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ενέκρινε η ΕΕ τη Δευτέρα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με διπλωμάτες να λένε ότι στη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες προστίθεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η προεδρία της ΕΕ, που ασκείται επί του παρόντος από τη Γαλλία, έγραψε στο Twitter ότι οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων, που πλήττουν άτομα και εταιρείες «που εμπλέκονται στην επίθεση στην Ουκρανία». Η επεξεργασία των νέων κυρώσεων έγινε σε συνεννόηση με τους δυτικούς εταίρους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com