Ουκρανία – Ζελένσκι: Ποιο είναι για μας το τέλος του πολέμου; Η νίκη

«Θα πολεμήσουμε για το έδαφός μας μέχρι τέλους»

by Times Newsroom

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η σημερινή ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανήμερα της 31ης επετείου ανεξαρτησίας της χώρας, η οποία φέτος συμπίπτει με την συμπλήρωση έξι μηνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία “ξαναγεννήθηκε” όταν εισέβαλε η Ρωσία και θα πολεμήσει “μέχρι τέλους” χωρίς “καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό” με τη Μόσχα» τόνισε . Στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Ζελένσκι υπογράμμισε επίσης ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία και τις κατεχόμενες περιοχές στο ανατολικό της τμήμα.

«Ένα νέο έθνος εμφανίστηκε στον κόσμο στις 24 Φεβρουαρίου στις 4 το πρωί. Δεν γεννήθηκε, αλλά ξαναγεννήθηκε. Ένα έθνος που δεν έκλαψε, δεν ούρλιαξε ούτε φοβήθηκε. Ένα (έθνος) που δεν τράπηκε σε φυγή. Δεν τα παράτησε. Και δεν ξέχασε» δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το AFP και το Reuters.

«Θα πολεμήσουμε για (το έδαφός μας) μέχρι τέλους. Κρατάμε καλά εδώ και έξι μήνες. Είναι σκληρό, αλλά σφίξαμε τις γροθιές και πολεμάμε για το πεπρωμένο μας. Για μας η Ουκρανία είναι ολόκληρη η Ουκρανία. Και οι 25 περιφέρειες, χωρίς καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό» τόνισε ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος εμφανίζεται όπως συνήθως με στρατιωτικά μπροστά από το κεντρικό μνημείο της ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ποιο είναι για μας το τέλος του πολέμου; Πριν λέγαμε: η ειρήνη. Τώρα λέμε: η νίκη. Δεν θα επιδιώξουμε να συννενοηθούμε με τους τρομοκράτες» κατέληξε ο 44χρονος πρόεδρος της χώρας, αναφερόμενος στους Ρώσους.

Οι δρόμοι στο κέντρο του Κιέβου ήταν το πρωί ασυνήθιστα άδειοι έπειτα από μέρες προειδοποιήσεων για την πιθανότητα η Ρωσία να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις σήμερα.

Σολτς: Η Γερμανία στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας

Την διαβεβαίωση προς το Κίεβο ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειασθεί» απέναντι στην ρωσική επίθεση έδωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Ουκρανίας.

«Η Γερμανία στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας, σήμερα και για όσο διάστημα η Ουκρανία θα έχει ανάγκη την υποστήριξή μας», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε όπλα (…) και να εκπαιδεύουμε τους ουκρανούς στρατιώτες στην χρήση των ευρωπαϊκών όπλων αιχμής», διευκρινίζει ο Ολαφ Σολτς αναφερόμενος στις νέες αποστολές όπλων που ανακοινώθηκε χθες από το Βερολίνο.

«Θα συνεχίσουμε τις κυρώσεις μας, θα υποστηρίξουμε οικονομικά την Ουκρανία και θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων και χωριών», διαβεβαιώνει, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση, που διατυπώθηκε χθες για την οργάνωση στα τέλη του Οκτωβρίου στο Βερολίνο διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Το γαλάζιο και το κίτρινο και η αστερόεσσα της Ευρώπης είναι συνδεδεμένες», τόνισε ο Σολτς αναφερόμενος στις σημαίες της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αγαπητοί Ουκρανοί, η χώρα σας θα διώξει την μαύρη σκιά του πολέμου γιατί είναι δυνατή και γενναία και γιατί έχει φίλους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο», καταλήγει. «Slava Ukraini» (Δόξα στην Ουκρανία).

Το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες ότι θα αποστείλει στην Ουκρανία όπλα αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσά τους συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, βοηθητικά τανκς, εκτοξευτήρες ρουκετών, πυρομαχικά και συστήματα anti-drone.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com