Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία «αποσπά την προσοχή» της αεράμυνας με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι βρήκε θραύσματα πυραύλων που εκτόξευσαν οι Ρώσοι και μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, οι οποίοι έφεραν ελαττωματικές κεφαλές, στη δυτική Ουκρανία, και πως προφανής σκοπός τους ήταν να αποσπάσουν την προσοχή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

by Times Newsroom

Ο Μικόλα Ντανιλιούκ, εκπρόσωπος της ερευνητικής μονάδας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, όπου συμμετείχε και η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαϊλάρ, πως θραύσματα πυραύλου που έπεσε στις δυτικές περιοχές Λβιβ και Χμελνίτσκιι στις 31 Οκτωβρίου ταυτοποιήθηκαν ότι προέρχονταν από πυραύλους κρουζ Kh-55.

Ο πύραυλος Kh-55 κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970 για να χρησιμοποιηθεί σε στρατηγικούς στόχους. Ο στόχος είναι κατά κύριο λόγο να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές και να εκτοξεύεται από βομβαρδιστικό αεροσκάφος.

Ο αξιωματούχος είπε πως μια δοκιμή στα θραύσματα δεν έδειξε αφύσικα επίπεδα ραδιενέργειας.

“Αυτό δείχνει πως δεν υπήρξε επαφή (του πυραύλου) με πυρηνικά στοιχεία”, είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Ο Ντανιλιούκ είπε πως οι πύραυλοι έφεραν μη εκρηκτικές κεφαλές, μία από τις οποίες εκτέθηκε στη σκηνή του κέντρου ενημέρωσης στο Κίεβο όπου μιλούσε.

“Είναι ένα υποκατάστατο για ένα θερμοπυρηνικό κατευθυνόμενο φορτίο”, είπε.

Ο Ντανιλιούκ είπε πως ο Kh-55 δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

“Η μοναδικότητα των πυραύλων που ανακαλύφθηκαν ήταν ότι έφεραν μια μη εκρηκτική κεφαλή”, είπε ο Ντανιλιούκ.

Ακόμα κι έτσι, ο πύραυλος αντιπροσωπεύει κάποιον βαθμό επικινδυνότητας λόγω της κινητικής ενέργειας και του καυσίμου του, είπε.

“Αυτό αποδεικνύεται από… τον αντίκτυπο ενός πυραύλου Kh-55 σε ένα κτίριο κατοικιών”, είπε.

“Μπορούμε να πούμε πως η εκτόξευση αυτών των πυραύλων έχει σκοπό να… αποσπάσει την προσοχή του αντιαεροπορικού συστήματος της Ουκρανίας και να το εξαντλήσει, την ώρα που σύγχρονες ρωσικές ρουκέτες… εκτοξεύονται σε αντικείμενα κρίσιμων υποδομών”.

Ο Ντανιλιούκ είπε επίσης πως σε όλους τους πυραύλους Kh-55 που ανακαλύφθηκαν είχε διαγραφεί ο σειριακός αριθμός.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή