Ουκρανός ΥΠΕΞ: Αφρική και Ουκρανία είναι στην ίδια μοίρα

Αφρική και Ουκρανία «είναι στην ίδια μοίρα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, λέγοντας ότι «κάθε ρωσικός πύραυλος δεν πλήττει μόνο τους Ουκρανούς, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής των Αφρικανών».

by Times Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε περιοδεία την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην αφρικανική ήπειρο, όπου επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα και την Κένυα. Διέκοψε την περιοδεία του στην Αφρική τη Δευτέρα, μετά τους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.

«Βράζουμε στο ίδιο καζάνι», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με αφρικανικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον αντίκτυπο του πολέμου στην «παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Πρόσθεσε ότι «830.000 τόνοι σιτηρών έχουν παραδοθεί σε αφρικανικές χώρες» από τον Ιούλιο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως στον κόσμο, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μετά την έναρξη του πολέμου. Το άνοιγμα ενός διαδρόμου εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα συνέβαλε στην ανάσχεση αυτής της αύξησης.

Ο Κουλέμπα χαιρέτισε επίσης την ψηφοφορία της Τετάρτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ένα ψήφισμα που καταδικάζει τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών.

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

«Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα ότι οι τέσσερις χώρες που επισκέφτηκα στην Αφρική (…) υποστήριξαν αυτό το ψήφισμα», είπε ο Κουλέμπα.

Η Ερυθραία, που είχε απορρίψει τον Μάρτιο το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυτή τη φορά απείχε. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης την αποχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, «μιας χώρας που εξαρτάται στρατιωτικά από τη Ρωσία», όπου μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έχουν αναπτυχθεί εκεί αρκετά χρόνια τώρα.

«Η μεγαλύτερη επένδυση της Ρωσίας στην Αφρική είναι η αποστολή μισθοφόρων Βάγκνερ», είπε.

Ερωτηθείς για τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε ότι «η Κένυα ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος», προτού συνεχίσει ότι η χώρα «έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει».

Ο Κουλέμπα συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υποδεχθεί τον πρόεδρο Μάκι Σαλ», τον αρχηγό του κράτους της Σενεγάλης και νυν πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για μια τέτοια επίσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com