Χρόνια πριν, είχαν δραπετεύσει μαζί από τον δυσοίωνο τόπο με τους Τάφους του Άτουαν – αυτή μια μοναχική νεαρή ιέρεια, κι αυτός, ένας πανίσχυρος μάγος.

Τώρα αυτή είναι η χήρα ενός αγρότη, έχοντας επιλέξει για τον εαυτό της μια απλή, κανονική ζωή: κι αυτός, ένας τσακισμένος άντρας που θρηνεί τη χαμένη του δύναμη μην έχοντας άλλη επιλογή. Στα νιάτα τους βοήθησαν ο ένας τον άλλο μες σε σκοτάδια και αναρίθμητους κίνδυνους και μοιράστηκαν απίθανες περιπέτειες όπως κανείς άλλος. Τώρα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν κάποιον άλλο που έχει ανάγκη: ένα παιδί, σημαδεμένο στην ψυχή και το σώμα, με άγνωστο ακόμη το πεπρωμένο του.

Το Τεχάνου είναι το τέταρτο βιβλίο που διαδραματίζεται στο Αρχιπέλαγος της Γαιοθάλασσας. Κυκλοφόρησε το 1990, περίπου είκοσι χρόνια μετά την τριλογία της Γαιοθάλασσας με υπότιτλο «Το Τελευταίο βιβλίο της Γαιοθάλασσας», ακολούθησαν άλλα δύο.

Σ’ αυτόν τον τόμο η Ούρσουλα Λε Γκεν συνεχίζει τις ιστορίες της Τενάρ, της ηρωίδας του δεύτερου βιβλίου του Κύκλου (Οι τάφοι του Άτουαν) και του Γκεντ, του ήρωα του πρώτου βιβλίου (Ο Μάγος της Γαιοθάλασσας).
Το Τεχάνου έχει πάρει βραβεία Νέμπιουλα και Λόκους.

Ούρσουλα Λε Γκεν

Η Ούρσουλα Λε Γκεν (Ursula Kroeber Le Guin, 21/10/1929 – 22/01/2018), αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια με τεράστια συμβολή στον χώρο του Φανταστικού και από τους σπουδαιότερους αμερικανούς λογοτέχνες του εικοστού αιώνα. Διακρίθηκε για το μεστό και στυλιστικά άρτιο ύφος της και για την τολμηρή και μη συμβατική προσέγγιση των θεμάτων της υπό την έντονη επίδραση φεμινιστικών και κοινωνικά προοδευτικών ιδεών, του ταοϊσμού, της οικολογίας, της μεταφυσικής και της Ουτοπίας.

Της απονεμήθηκαν επανειλημμένα τα σπουδαιότερα βραβεία στον χώρο του Φανταστικού – πέντε βραβεία Hugo και έξι βραβεία Nebula. Το 2013 ανακηρύχθηκε Grandmaster Of Science Fiction από τον SFWA και το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο για Εξέχουσα Συνεισφορά στα Αμερικανικά Γράμματα από τον οργανισμό του National Book Award, μια διάκριση που αποτυπώνει την πλατιά απήχησή της στο σύνολο του λογοτεχνικού κόσμου.

Κόρη ανθρωπολόγων, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γραμμάτων, σπούδασε μεσαιωνική και αναγεννησιακή ρομαντική Λογοτεχνία και δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα το 1966. Μέχρι το 1970 είχε καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές στον χώρο του φανταστικού και της ΕΦ. Το έργο της, πολυσχιδές και πλούσιο, εκτείνεται σε φόρμες όπως το δοκίμιο και η ποίηση, ενώ μετέφρασε και σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας, όπως το Τάο Τε Τσινγκ, του Λάο Τσε, από τις σημαντικότερες πραγματείες της κινέζικης φιλοσοφίας.

Σημαντικότερά της έργα η σειρά της Γαιοθάλασσας (Earthsea series, ελλ. εκδ. Τρίτων/Αίολος), ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων (The Dispossessed, ελλ. εκδ. Parsec), Το Αριστερό Χέρι του Σκοταδιού (The Left Hand of Darkness, 1969, ελλ. εκδ. Parsec), Στην Άλλη Πλευρά του Ονείρου (Lathe of Heaven, ελλ. εκδ. Αίολος).