Παγκοσμιοποίηση του θεάτρου

by ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ
Share this

With playwright Arthur Miller and actors Anthony Quayle and Mary Ure, the script of new play ‘A View From The Bridge’ (Getty Images)

  • Του ΣΑΒΒΑ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗ

Η παγκοσμιοποίηση είναι μέρος της ζωής μας και αναπόφευκτα ορίζει τις τέχνες που παράγουμε και τον τρόπο που τις προάγουμε. Ειδικά για το θέατρο που μας αφορά εδώ, να πούμε ότι ήταν πάντα ένα site συγκρουόμενων απόψεων γύρω από την έννοια του τοπικού και του παγκόσμιου, με πιο κραυγαλέο και πολυσυζητημένο παράδειγμα την περφόρμανς «Μαχαμπχαράτα», για την οποία ο Πίτερ Μπρουκ είχε κατηγορηθεί ότι πουλά εξωτισμό και «οριενταλισμό», μόνο και μόνο για να δείξει την ανωτερότητα της Δύσης.

Από την παράσταση «Μαχαμπχαράτα» του Πίτερ ΜπρουκΑπό την παράσταση «Μαχαμπχαράτα» του Πίτερ Μπρουκ

Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες συνοδεύουν τέτοια εγχειρήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέατρο προσφέρει πυρομαχικά στην πολιτική τής παγκοσμιοποίησης με έργα που αγγίζουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως το βραβευμένο από το Ιδρυμα Ωνάση «Harvest», της Ινδής Manjual Padmanan-han, με θέμα την εμπορία ανθρώπινων οργάνων (Θέατρο Τέχνης, 1999), το «Mnemonic» (από την ομάδα Theatre de complicite) και το πιο πρόσφατο «Enron» της Lucy Prebble (2009).

Οι πιο δύσπιστοι, βέβαια, θα ισχυριστούν ότι με τα έργα αυτά η παγκοσμιοποίηση απλώς παίρνει θεατρική φόρμα, υπό την έννοια ότι το παγκόσμιο σύστημα είναι εκείνο που στην ουσία «γράφει» το κείμενο, καθοδηγώντας και ορίζοντας την κάθε λεπτομέρειά του (ως προς το πώς και το τι). Εκτίμηση που μπορεί να μην αρέσει στους πιο ρομαντικούς και ιδεαλιστές, όμως είναι μέσα στη λογική που λέει ότι το θέατρο, ως χώρος άρρηκτα δεμένος με την οικονομία, δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στις τακτικές τής παγκοσμιοποίησης, όπως εν τάχει διαπιστώνουμε από τα διάφορα φράντσαϊζ που αναπτύσσονται γύρω από γνωστά megamusicals (του Μπρόντγουεϊ και του Γουέστ Εντ), με παραστάσεις προκάτ.

Είναι προφανές πως οι σύγχρονες συνθήκες της αγοράς μάς έχουν μετατρέψει από θεατές σε καταναλωτές. Αγοράζουμε θεάματα, δεν τα παρακολουθούμε. Ακόμη και οι δημοτικές αρχές των μεγαλουπόλεων στην ουσία χρησιμοποιούν το θέατρο ως μέρος του brandname τους, με στόχο την προώθηση της τουριστικής τους εικόνας και όχι την ουσιαστική βελτίωση του πολιτιστικού προϊόντος.

Τώρα, το κατά πόσο δεχόμαστε ότι όλα αυτά είναι σοβαρά παραδείγματα παγκοσμιοποίησης του θεάτρου ή τρόποι μέσω των οποίων το θέατρο συμμετέχει στο διάλογο που γίνεται με θέμα την παγκοσμιοποίηση, εξαρτάται εάν δεχόμαστε και το σκεπτικό που λέει ότι η παγκοσμιοποίηση είναι πρωτίστως οικονομικό φαινόμενο. Εάν ναι, τότε αποδεχόμαστε, όπως προείπα, και τη σκέψη ότι η παγκοσμιοποίηση συμπαρασύρει και τη θεατρική πρακτική, οδηγώντας τη μακριά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (όπως η μοναδικότητά της, η αμεσότητά της και η δυνατότητά της να αντιδρά καίρια στο χώρο και στο χρόνο).

«Enron» της Λούσι Μπρεμπλ

«Enron» της Λούσι Μπρεμπλ

Στη θέση αυτών των ιδιοτήτων, τα σύγχρονα παγκοσμιοποιημένα θεάματα-φασόν παραμένουν πεισματικά αναλλοίωτα, όπου και να πάνε. Μάλιστα, σε ορισμένες πόλεις έχουν κατασκευαστεί ειδικοί χώροι για τη φιλοξενία τους (Ντένβερ, Μπόχουμ, Τόκιο κ.λπ.) ή χρησιμοποιούνται ήδη κατασκευασμένοι (για άλλους σκοπούς, βέβαια) χώροι (όπως το Μπάντμιντον στην Αθήνα). Σ’ αυτούς τους αντι-θεατρικούς μεγαχώρους, με την άθλια ακουστική (εξ ου και η χρήση μικροφώνων), επιβιώνουν μόνο μεγάλα θεάματα (megahits), τα οποία, αποχωρώντας, δεν αφήνουν τίποτε στην τοπική θεατρική κοινότητα παρά μόνο «σκόνη» και έναν τεράστιο άδειο χώρο.

Και κάτι άλλο. Τα πιο πολλά απ’ αυτά τα θεάματα είναι διαθέσιμα σε dvd ή σε soundtrack πολύ πριν από την παράσταση, γεγονός που σιγά σιγά πάει να ακυρώσει την πεμπτουσία του θεάτρου που ακούει σε δύο λέξεις: ζωντανό θέαμα. Το παγκοσμιοποιημένο θεατρικό σόου δεν σχεδιάζεται πια για να ενισχύσει τη ζωντανή εμπειρία, αλλά για να τη μετατρέψει κι αυτή σε μια επιπλέον αναπαραγωγή-σύμπτωμα της ηχογράφησης ή βιντεοσκόπησης που προηγήθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδημιουργίας και διακίνησης, ο περφόρμερ περνά σταδιακά στο περιθώριο. Ακόμη και η φωνή του, φιλτραρισμένη μέσα από το μικρόφωνο, παίρνει «διαζύγιο» από το σώμα του. Ο ηθοποιός μεταμορφώνεται σε μια μηχανή αναπαραγωγής δεδομένων εντολών/οδηγιών, που πάρθηκαν πριν από αυτόν κι όχι γι’ αυτόν. Η δουλειά του είναι να τις εκτελέσει πιστά, όπως γίνεται σ’ ένα Macdonald ή Goodys, όπου το χάμπουργκερ παραμένει πάντα το ίδιο, απλώς αλλάζουν τα χέρια που το πλάθουν. Από τη στιγμή που ο σταρ-περφόρμερ δεν είναι πια ο κράχτης, αλλά ο πρόσκαιρος διαχειριστής, είναι αναλώσιμος. Και δεν είναι τυχαίο που σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ το τελευταίο που διαφημίζεται είναι η υποκριτική του δεινότητα. Τώρα το λόγο έχει η εικόνα, η μουσική, ο χορός, η σωματική κίνηση. Στο «Βασιλιά των λιονταριών» λ.χ. και στο «Φάντασμα της όπερας», τα κουστούμια και όχι ο ηθοποιός είναι ο απόλυτος σταρ.

Σύμφωνα με ορισμένους μεγαλοπαραγωγούς, οι σύγχρονες συνθήκες της αγοράς θα συνεχίσουν ν’ αποψιλώνουν το θέατρο από τα συστατικά του ως (τοπικό) live event, μετατρέποντάς το σε ακόμη ένα γρανάζι μιας στρατηγικής μάρκετινγκ με στόχο το (παγκόσμιο) κέρδος. Οσο θα διεθνοποιείται υπ’ αυτούς τους όρους, άλλο τόσο θα «απο-ανθρωποποιείται».

Με όλα αυτά κατά νου, η απάντηση του θεάτρου δεν πρέπει να είναι η παράδοση, δηλαδή η εγκατάλειψη του τοπικού για το χατίρι του παγκόσμιου, αλλά η ανεύρεση τρόπων ώστε το τοπικό ν’ αφορά τον άνθρωπο στην πιο πλατιά του έννοια. Για να επιτευχθεί αυτό, εννοείται πως πρέπει πρωτίστως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, είναι μέλη μιας μεγάλης κοινότητας, συνεπώς δικαιούνται την ίδια προσοχή και ηθική μεταχείριση.

Κατάληξη: το θέατρο, για να απαλλαγεί από τις ισοπεδωτικές παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, οφείλει να «προβάρει» σε παγκόσμια κλίμακα τη φύση των ηθικών του υποχρεώσεων και επιλογών.

  • Πρώτη δημοσίευση: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Επτά, Κυριακή 25 Αυγούστου 2013
Share this
The following two tabs change content below.
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ

Καθηγητής θεατρολογίας στο ΑΠΘ, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με διάφορα έντυπα με την ιδιότητα του θεατρικού κριτικού. Έχει δημοσιεύσει 13 βιβλία για το θέατρο και έχει επιμεληθεί άλλα τόσα. Πρόσφατα εξέδωσε τη βραβευμένη δίτομη μελέτη του Θέατρο, Κοινωνία, Έθνος (University Studio Press 2010, σσ. 1.500). Συνεπιμελητής του αφιερώματος του περιοδικού Gramma στο νεοελληνικό θέατρο, 2016. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών και αρχισυντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, Critical Stages (www.critical-stages.org).
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ

Τελευταία άρθρα απόΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή