Πακιστάν: Οι καταστροφικές πλημμύρες με σχεδόν 1.600 νεκρούς είναι το πρελούδιο, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας

Ο Σαμπάζ Σαρίφ κάλεσε τους ηγέτες να ενωθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

by Times Newsroom

Οι «καταστροφικές» πλημμύρες που χτύπησαν το Πακιστάν αυτό το καλοκαίρι δεν είναι παρά το πρελούδιο για τον υπόλοιπο πλανήτη που είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε χθες Παρασκευή (23/9) από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας Σαμπάζ Σαρίφ.

«Το Πακιστάν δεν είχε βιώσει ποτέ πριν τέτοια απόλυτη και καταστροφική επίδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ένα πράγμα είναι σαφές: αυτό που έγινε στο Πακιστάν δεν θα περιοριστεί στο Πακιστάν», τόνισε ο κ. Σαρίφ.

Για τον Πακιστανό πρωθυπουργό, «ο ίδιος ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας έχει αλλάξει σήμερα και εάν οι ηγέτες του κόσμου δεν ενωθούν και δράσουν τώρα βάσει ενός ελάχιστου κοινού προγράμματος, δεν θα υπάρχει πια Γη για να διεξάγονται πόλεμοι».

«Η φύση θα αντεπιτεθεί και η ανθρωπότητα δεν είναι αρκετά δυνατή για αυτό», τόνισε ο Σαμπάζ Σαρίφ στην εξαιρετικά βαριά ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση.

Από τον Ιούνιο, σχεδόν 1.600 άνθρωποι χάθηκαν στο Πακιστάν εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές του μουσώνα, η ένταση των οποίων αυξήθηκε εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με ειδικούς και πακιστανούς αξιωματούχους. Πλημμύρισε το ένα τρίτο του Πακιστάν, έκταση ίση με αυτή ολόκληρης της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σπίτια, εμπορικά καταστήματα, δρόμοι, γέφυρες, αγροτικές καλλιέργειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που επισκέφθηκε τη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είπε πως δεν έχει «ξαναδεί ποτέ κλιματική καταστροφή τέτοιου εύρους» και κάλεσε τις χώρες που ευθύνονται περισσότερο για τη ρύπανση να «σταματήσουν αυτή την τρέλα», αναφερόμενος στις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή