Παλαιστίνη: Το μουσείο Γ. Αραφάτ απέσυρε «ασεβή» σκίτσα του μετά από κύμα διαμαρτυριών

Μια έκθεση με περίπου 35 σκίτσα του πρώην επικεφαλής της PLO (ΟΑΠ: Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) που πέθανε το 2004, εγκαινιάστηκε την Κυριακή, παρουσία του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Σταγιέχ στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

by Times Newsroom

Το Μουσείο Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε σκίτσα του πρώην Παλαιστίνιου ηγέτη, έπειτα από ένα κύμα διαμαρτυριών για τον τρόπο, που πολλοί έκριναν ασεβή, με τον οποίο απεικόνιζαν τον ιστορικό Παλαιστίνιο ηγέτη.

Μια έκθεση με περίπου 35 σκίτσα του πρώην επικεφαλής της PLO (ΟΑΠ: Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) που πέθανε το 2004, εγκαινιάστηκε την Κυριακή, παρουσία του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Σταγιέχ στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όμως τα σκίτσα, πορτρέτα που υπερέβαλλαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Αραφάτ, που έγιναν από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, προκάλεσαν αμέσως σάλο.

Μια διαδικτυακή εκστρατεία ξεκίνησε εναντίον της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια χλεύαζαν την κληρονομιά του ιδρυτή της Φάταχ, του ιστορικού κόμματος και κύριας συνιστώσας της ΟΑΠ.

Δεκάδες άνθρωποι ανήρτησαν στο Twitter φωτογραφίες του Αραφάτ με τη λεζάντα «Αυτή είναι η εικόνα που ξέρουμε», ενώ ακτιβιστές της Φάταχ ζήτησαν έρευνα για την έκθεση των σκίτσων.

Το μουσείο υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις των καλλιτεχνών.

«Τα σκίτσα που εκτίθενται, αν και ορισμένα από αυτά είναι κάπως αμφιλεγόμενα, αντιπροσωπεύουν την άποψη των καλλιτεχνών για την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή υπόθεση και στον εκλιπόντα πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ», σημειώνει η ανακοίνωση που δόθηκε χθες, Δευτέρα, βράδυ.

Ένας εκπρόσωπος του μουσείου επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα σκίτσα αποσύρθηκαν.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και προσωπικότητες καταδίκασαν την έκθεση των σκίτσων στο μουσείο, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ιχάμπ Μπσέισο, ο οποίος τη χαρακτήρισε «παράλογη».

Το μουσείο εποπτεύεται από το Ίδρυμα Γιασέρ Αραφάτ, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και διευθυνόταν επί χρόνια από τον ανιψιό του Αραφάτ, Νάσερ αλ-Κίντουα.

Ο τελευταίος απολύθηκε πέρυσι, αφού έθεσε υποψηφιότητα με ένα αντίπαλο στη Φάταχ ψηφοδέλτιο στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν.

Ο ίδιος προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κληρονομιά του θείου του δέχτηκε επίθεση από εκείνους που σήμερα διευθύνουν το μουσείο.

«Είχαμε πει πρωτύτερα ότι το Ίδρυμα Γιασέρ Αραφάτ και το μουσείο εξετράπησαν από τους σκοπούς τους και κατασχέθηκαν με τη βία…κατά πλήρη παραβίαση των νόμων και των κανονισμών του Ιδρύματος», έγραψε.

«Η κληρονομιά και η βιογραφία του Γιασέρ Αραφάτ, δυστυχώς, δεν είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

«Δεν είναι τυχαίο, και για αυτό είχαμε προειδοποιήσει στο παρελθόν», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή