Πανέτοιμη η Βρετανία για το ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Με υπαίθριες συναυλίες και παρελάσεις η Βρετανία γιορτάζει από σήμερα και για τέσσερεις μέρες τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

by Times Newsroom

Λίγο ρουζ στα μάγουλα, η αστραφτερή κορώνα τοποθετείται στις λευκές μπούκλες και η βασίλισσα είναι έτοιμη για το ιωβηλαίο. Όλα αυτά συμβαίνουν στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό με το κέρινο ομοίωμα της βασίλισσας Ελισάβετ. Ουδείς γνωρίζει αν η 96χρονη Βασίλισσα αισθάνεται έτοιμη για τους εορτασμούς με αφορμή τα 70 χρόνια στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι πέρασε μερικές ήσυχες μέρες στον πύργο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, για να πάρει τις απαραίτητες δυνάμεις.

Από σήμερα και για τέσσερεις μέρες το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει. Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το πάρτι της δεκαετίας. Γύρω από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ και το πάρκο Σεντ Τζέιμς όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν μαζικά τους Βρετανούς που θέλουν να γιορτάσουν την Βασίλισσα και τον θεσμό της βασιλείας.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, o ειδικός σε ζητήματα μοναρχίας από το Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ Γκρεγκ Πρέσκοτ, θεωρεί ότι η ιδιαιτερότητα αυτών των εορτασμών είναι ότι ίσως αυτό το ιωβηλαίο να είναι η «τελευταία σημαντική στιγμή» της υπέργηρης Βασίλισσας.

Εδώ και αρκετό διάστημα η νέα στρατηγική του Μπάκινγχαμ είναι να ανακοινώνει την τελευταία στιγμή αν η Βασίλισσα θα συμμετάσχει σε μια εκδήλωση, για να μην απογοητευθεί το συγκεντρωμένο πλήθος. Στην περίπτωση του 70ου ιωβηλαίου ωστόσο όλοι οι Βρετανοί θεωρούν δεδομένο ότι η Ελισάβετ θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή της εμφάνιση στο μπαλκόνι μετά την παρέλαση και την λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Κυκλοφοριακό χάος στο Λονδίνο

Σημαιοστολισμός στους δρόμους μπροστά στο Μπάκιγχαμ

Οι εορτασμοί για τα εβδομηντάχρονα της βασιλείας της Ελισάβετ συμπίπτουν με μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λονδίνο διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο στην στρατηγική της Δύσης έναντι του Κρεμλίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων σε πρωτοφανές ύψος. Για πολλούς Βρετανούς τίθεται το ερώτημα αν μπορούν να ξεφαντώσουν ή όχι, για καθαρά οικονομικούς λόγους.

«Η διοργάνωση ενός τεράστιου πάρτι σε χαλεπούς καιρούς είναι δύσκολη απόφαση», δηλώνει ο βρετανός ειδικός Γκρεγκ Πρέσκοτ. Παραδέχεται ωστόσο ότι ίσως οι εορτασμοί τονώσουν το αίσθημα του «εμείς» των Βρετανών. Ας μην ξεχνάμε πως η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει μια παραδοσιακή αργία όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. «Περιμένουμε τέτοια ιωβηλαία για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες εθνικές μας στιγμές», εξηγεί ο Γκρεγκ Πρέσκοτ.

Σε αυτές τις μεγάλες στιγμές οι διοργανωτές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Όποιος θέλει να μετακινηθεί στο κεντρικό Λονδίνο οδικώς από το ένα σημείο στο άλλο βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπος με παρακαμπτηρίους. Σε πολλούς δρόμους τοποθετήθηκαν πινακίδες, οι οποίες αναγράφουν «Κλειστή διέλευση από 3 Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου». Εβδομάδες τώρα στα μεγάλα πάρκα του Λονδίνου ακούγονται ορχήστρες πνευστών να κάνουν πρόβες εμβατηρίων, τύμπανα και οπλές αλόγων. Όταν κάτι πρέπει να γίνει στην εντέλεια, οι πρόβες αποτελούν μονόδρομο.

«Το σημαντικότερο είναι να μείνει ικανοποιημένη η βασίλισσα».

Σύσσωμη θα συμμετάσχει στους εορτασμούς η βασιλική οικογένεια

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας πολλές δημοφιλείς βρετανικές παμπ αναμένουν ρεκόρ τζίρου το τετραήμερο των εορτασμών. Η ομοσπονδία βρετανικών παμπ προβλέπει ότι μέσα σε τέσσερεις μέρες θα διατεθούν περίπου 90 εκατομμύρια ποτήρια μπύρας. Αυτό θα γίνει και επειδή, κατ΄ εξαίρεση προς τιμήν της βασίλισσας, οι μπυραρίες θα κλείνουν αργότερα από ότι προβλέπεται.

Την ώρα που οι περισσότεροι Βρετανοί περιμένουν να απολαύσουν μια επιπλέον αργία λόγω του ιωβηλαίου, για πολλούς εργαζόμενους στην εστίαση και όχι μόνο το τετραήμερο εορτασμένων σημαίνει πολλή και σκληρή δουλειά. Ένας Άγγλος, από το προσωπικό ασφαλείας του Μπάκινγχαμ αντιμετωπίζει με την παροιμιώδη βρετανική ψυχραιμία την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί μπροστά στην έδρα της βασίλισσας Ελισάβετ, λέγοντας: «Το σημαντικότερο είναι να μείνει ικανοποιημένη η βασίλισσα».

Λαρίσα Σβέντες, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: https://www.dw.com/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com