Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις τελευταίες εξελίξεις στην παιδοκαρδιοχειρουργική

Επαναξελέγη Πρόεδρος της ECHSA ο δρ Γιώργος Σαρρής

by Times Newsroom

Με τη συμμετοχή κορυφαίων παιδοκαρδιοχειρουργών από όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, έγινε με μεγάλη επιτυχία το Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association, ECHSA), που διεξήχθηκε επι 2ήμερο διαδικτυακά στην Αθήνα.

Από τα θέματα που αναπτύχθηκαν και αφορούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική παίδων και συγγενών καρδιοπαθειών, ξεχώρισε η διάλεξη του καθηγητή του ΜΙΤ των ΗΠΑ Δημήτρη Μπερτσιμά, ο οποίος σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας Δρ. Γεώργιο Σαρρή έχει εφαρμόσει πρωτοποριακές τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης στην αξιολόγηση των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων.

Ο Δρ. Μπερτσιμάς, παγκόσμια αυθεντία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ανέπτυξε την τελευταία μεθοδολογία Μηχανικής Μάθησης στην ιατρική.

Άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν την χρήση της τεχνολογίας της εικονικής τρισδιάστατης ανατομικής ανάλυσης από τον καθηγητή Robert Anderson, θεμελιωτή της Παθολογικής Ανατομικής στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Επίσης, αναπτύχθηκε το θέμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) της καρδιάς στην αντιμετώπιση σύμπλοκων παιδοκαρδιοχειρουργικών προβλημάτων, με παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας της ομάδας του κ. Σαρρή από τον συνεργάτη του Παιδοκαρδιοχειρουργό κ. ΕλευθέριοΠρωτόπαπα.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη μηχανική υποστήριξη ασθενών με μονήρη κοιλία, καθώς και στην σύγχρονη εξειδικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων, που, συχνά αναπτύσσουν οι ασθενείς αυτοί, στη λεμφική κυκλοφορία.

Τέλος, το Συνέδριο επανεξέλεξε για πέμπτη συνεχή φορά τον Έλληνα Παιδοκαρδιοχειρουργό Δρ. Γεώργιο Σαρρή ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας για το 2022-2023.

Χιλιάδες επεμβάσεις…

Ο δρ Γιώργος Σαρρής είναι καρδιοχειρουργός – παιδοκαρδιοχειρουργός στην Β’ Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του “ΜΗΤΕΡΑ”. Αριστούχος απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε Μοριακή Βιολογία στο Harvard και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολής του Harvard και το Κοινό Πρόγραμμα Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημίων Harvard και MIT.

Εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική και στην Καρδιοχειρουργική στο Πανεπιστήμιο Stanford, έχοντας σαν δάσκαλο τον πρωτοπόρο και αναγνωρισμένο πατέρα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς Καθηγητή Norman Shumway.

Εξειδικεύτηκε στην Παιδοκαρδιοχειρουργική στο Πανεπιστήμιο Emory και διετέλεσε καθηγητής στην Cleveland Clinic, όπου ήταν υπεύθυνος των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων, και όπου πραγματοποίησε την πρώτη στην ιστορία του μεγάλου αυτού κέντρου συνδυασμένη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων σε παιδιατρικό ασθενή βρεφικής ηλικίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε την οργάνωση και διηύθυνε το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο για μία δεκαετία. Στη συνέχεια οργάνωσε και διηύθυνε και τα παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα στο ΜΗΤΕΡΑ και στο ΙΑΣΩ. Έχει εισάγει την σύγχρονη παιδοκαρδιοχειρουργική στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας χιλιάδες επεμβάσεις σε νεογνά, βρέφη, παιδιά αλλά και σε ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Τα χειρουργικά του αποτελέσματα έχουν κατ’ επανάληψη πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας. Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων εργασιών στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πληθώρα διαλέξεων σε διεθνή συνέδρια. Είναι διεθνώς πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς σαν πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση σύμπλοκων καρδιοπαθειών, ενώ πρόσφατα επίσης πρωτοπορεί στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Παιδοκαρδιοχειρουργική.

Είναι επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων, και διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για Συγγενείς Καρδιοπάθειες Παίδων και Ενηλίκων.

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδοκαρδιοχειρουργών, και διατελεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com