Πάνω από 8.000 παιδιά στη ΛΔ Κονγκό έχουν μολυνθεί από τη χολέρα μέσα στο 2023

Προειδοποίηση από τη UNICEF για τη «χειρότερη κρίση» εξαιτίας της ασθένειας από το 2017

by Times Newsroom

Περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών μολύνθηκαν από χολέρα τους πρώτους επτά μήνες του 2023 στην επαρχία Βόρειο Κίβου της ΛΔ Κονγκό, όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή η UNICEF, προειδοποιώντας για τη «χειρότερη κρίση» εξαιτίας της ασθένειας από το 2017.

Στην επαρχία αυτή, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, μαίνονται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ένοπλες συγκρούσεις, που πολύ συχνά προκαλούν μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών.

Σε όλη τη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 31.342 κρούσματα χολέρας και 230 θάνατοι τους πρώτους επτά μήνες του 2023, με μεγάλο μέρος των ανθρώπων που μολύνθηκαν και πέθαναν να είναι παιδιά, σημείωσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Στην επαρχία που πλήττεται περισσότερο, το Βόρειο Κίβου, καταμετρώνται πάνω από 21.400 κρούσματα, εκ των οποίων πάνω από 8.000 είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της ΛΔ Κονγκό που επικαλείται η UNICEF.

«Το μέγεθος της επιδημίας της χολέρας και η καταστροφή που απειλεί να φέρει πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό», τόνισε η Σαμέζα Αμπντούλα, συντονίστρια της UNICEF για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στη ΛΔ Κονγκό, με βάση την Γκόμα.

Σύμφωνα με την ίδια αξιωματούχο, υπάρχει κίνδυνος η επιδημία να συνεχίσει «να εξαπλώνεται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, όπου ήδη τα συστήματα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και ο πληθυσμός –ειδικά τα παιδιά– είναι πολύ ευάλωτος στην ασθένεια και δυνητικά στον θάνατο».

Το 2017, επιδημία χολέρας έπληξε σχεδόν όλες τις περιοχές της πελώριας χώρας, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Κινσάσα: καταγράφτηκαν 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 1.100 θάνατοι, υπενθύμισε.

Στη ΛΔ Κονγκό καταμετρήθηκαν πάνω από ένα εκατ. νέοι εκτοπισμένοι το πρώτο τρίμηνο του 2023, εν μέσω έξαρσης της βίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωνε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στα μέσα Ιουνίου.

«Στους καταυλισμούς εκτοπισμένων επικρατούν συνθήκες υπερπληθυσμού», που διευκολύνουν «τη μετάδοση της χολέρας», υπογράμμισε η UNICEF.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για χρηματοδότηση 62,5 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ενισχυθούν οι δραστηριότητες πρόληψης και αντίδρασης στην επιδημία χολέρας τους προσεχείς πέντε μήνες, για να προσφέρει βοήθεια σε 1,8 εκατ. ανθρώπους, ανάμεσά τους 1 εκατ. παιδιά, ανέφερε και τόνισε πως μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει παρά «το 9%» του ποσού που ζητεί.

Στο Βόρειο Κίβου οι μαζικοί εκτοπισμοί πληθυσμών οφείλονται στη βία που συνδέεται με την εξέγερση του M23, ένοπλου κινήματος που αποτελείται κατά πλειονότητα από μέλη της φυλής Τούτσι, ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021 κι έχει κυριεύσει αχανείς εκτάσεις βόρεια από την Γκόμα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή