Παπανδρέου: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ διασφαλίζει ασφάλεια στην Ευρώπη

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε στο MEF Energy Forum

by Times Newsroom

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε δημόσια τοποθέτηση που έκανε αναφέρθηκε στον ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κεντρικόςομιλητής στο MEF Energy Forum 2022, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στη Λίμνη Οχρίδα, με θέμα την «ενεργειακή ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία».

Έτσι, κατά τη συζήτηση του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας, Fatmir Bytyqi, την οποία συντόνισε ο Γερμανός δημοσιογράφος Ali Ashlan, o Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν επειγόντως κοινές πρωτοβουλίες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «και πρέπει και μπορούμε εμείς οι λαοί των Βαλκανίων, αντί να βρισκόμαστε στην ουρά των εξελίξεων, να γίνουμε πρωτοπορία στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια μετάβαση που θα εξασφαλίσει την αυτονομία μας, την οικονομική μας ευμάρεια, χαμηλές τιμές για τους πολίτες μας, και την απεξάρτηση από γεωπολιτικά παιχνίδια με την ενέργεια».

Παράλληλα, υπογράμμισε τους κινδύνους για την ασφάλεια της Ευρώπης εάν δεν προχωρήσει άμεσα η διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όπως και την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή