Παράνομο να μαζεύουμε κοχύλια, πέτρες και άμμο από τις παραλίες

by Times Newsroom

Tα κοχύλια είναι κάτι περισσότερο από ένα στολίδι ή αναμνηστικό, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση άλλων θαλάσσιων πλασμάτων καθώς και για το περιβάλλον. Ζώα πεθαίνουν για να πωλούνται όμορφα κοχύλια! Το κοχύλι είναι το εξωτερικό, σκληρό, προστατευτικό κέλυφος των θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών με εξωτερικό σκελετό, όπως τα προσωβράγχια και γενικότερα διάφορα άλλα είδη μαλακίων, των οποίων και αποτελεί μέρος του σώματος τους. Οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί στον βραχώδη πυθμένα των θαλασσών, αποτελούν συγγενή παράδειγμα σχηματισμών στο βυθό της θάλασσας. Στα ασπόνδυλα της ξηράς, παράδειγμα αντίστοιχου κέλυφους είναι αυτό των σαλιγκαριών.


Τα κοχύλια είναι ένα σημαντικό μέρος των παράκτιων οικοσυστημάτων: παρέχουν υλικά για φωλιές πουλιών, μια επιφάνεια σπιτιού ή προσάρτησης για φύκια, σφουγγάρια και μια σειρά από άλλους μικροοργανισμούς. Τα ψάρια τα χρησιμοποιούν για να κρύβονται από αρπακτικά και τα καβούρια τα χρησιμοποιούν ως προσωρινά καταφύγια. Η απομάκρυνση μεγάλων κελυφών και θραυσμάτων κελύφους αλλάζει το ρυθμό διάβρωσης των ακτών. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους παράκτιους πληθυσμούς, ειδικά σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας,  κάθε κέλυφος έχει κάποιο οικολογικό ρόλο. Μελέτη του 2015 τεκμηρίωσε τα αποτελέσματα αυτής της επιβλαβούς συγκομιδής. Ο Vincent Nijman, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes στο Ηνωμένο Βασίλειο,ερεύνησε το παράνομο εμπόριο προστατευμένων κελυφών της Ινδονησίας. Διαπίστωσε ότι η λαθροθηρία αυτών των προστατευμένων κελυφών είναι ανεξέλεγκτη «Μιλάμε για ένα εμπορικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας όπου τα κοχύλια συλλέγονται με ενεργό ψάρεμα (καταδύσεις, κλουβιά κ.λπ.) και όπου αδειάζονται ολόκληρα τμήματα του πυθμένα του ωκεανού » .

Αγορά κοχυλιών από καταστήματα απλά μην το κάνετε!
 
Τα κελύφη είναι σε εξαιρετική κατάσταση επειδή συλλέχθηκαν ζωντανά. Ξέρατε ότι τα καβούρια ερημιτών εξαρτώνται από κενά σπειροειδή κελύφη για την επιβίωσή τους; Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα πρέπει να βρίσκουν νέα σπίτια όταν γίνουν πολύ μεγάλα για το τρέχον κέλυφος τους. Εάν δεν μπορούν να βρουν μεγαλύτερο, θα πεθάνουν από την έκθεση ή θα γίνουν θήραμα για αρπακτικά. Τα μικρά ψάρια και τα χταπόδια χρησιμοποιούν επίσης κοχύλια για καταφύγιο και προστασία. Δείτε αυτό το καταπληκτικό βίντεο ενός χταποδιού που χρησιμοποιεί ένα πλαστικό κύπελλο αντί για ένα κέλυφος για προστασία. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν συνεχίσουμε να ληστεύουμε τα ωκεάνια ζώα από τα εργαλεία που χρειάζονται απεγνωσμένα για την επιβίωσή τους. Και δεν είναι μόνο η προστασία της θαλάσσιας ζωής. Ένας μεγάλος αριθμός πουλιών χρησιμοποιούν μέρη κοχυλιών για να φτιάξουν φωλιές.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αφαιρούμε τίποτα από την παραλία. Το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το μεγαλύτερο δίκτυο προστασίας φύσης παγκοσμίως, αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνυπάρχουν αρμονικά. Η προστασία των περιοχών αυτών είναι απαραίτητη γιατί αποτελούν οάσεις ζωής. Το Ελαφονήσι στην Κρήτη είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, η οποία συχνά «σπάει» σε δύο μέρη με νερό δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ένα ξεχωριστό νησί.  Η εξαφάνιση των χελωνών careta careta και πολλών σπάνιων ζώων που φωλιάζουν στο νησί έχουν ως αποτέλεσμα την αυστηρή απαγόρευση στο να αφαιρέσετε οποιαδήποτε φυτά, ζώα και την άμμο από την περιοχή. Στην Ευρώπη, μέρη που ανήκουν στις προστατευόμενες ζώνες της Νatura, «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών». Οι εξωτικές παραλίες με την λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά, που θυμίζουν την Καραϊβική, σχηματίζονται και στις δύο πλευρές της χερσονήσου. Η άμμος είναι ροζ σε πολλά μέρη, υπεύθυνα είναι τα σπασμένα κοχύλια και συγκεκριμένα τα μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

Αυτές οι περιοχές είναι γεμάτες αμμοθίνες με κρινάκια της άμμου και κέδρους. Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες” -με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα.  Στις ζώνες αυτές εμφανίζονται τα Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας». Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες.


Οι πέτρες βοηθούν στην προστασία από τη διάβρωση των ακτών και λειτουργούν επίσης ως κυματοθραύστης για την προστασία από τις πλημμύρες. Με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν στις παραλίες όλο το καλοκαίρι, ακόμη και η λήψη λίγων λίθων θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου στο οικοσύστημα, φανταστείτε να το έκαναν όλοι!

Στην παραλία Λαλάρια της Σκιάθου τουρίστες συνελλήφθησσαν να συλλέγουν λευκές πέτρες της παραλίας ως αναμνηστικά. Το 2018 τοποθετήθηκε στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη συγκεκριμένη παραλία, ενημερωτική πινακίδα, με την ένδειξη «take a picture not a pebble-save Lalaria beach», για να δοθεί έμφαση στην απαγόρευση της λήψης-απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Το πρόβλημα αυτής της υπερβολικής και ασυλλόγιστης τουριστικής εκμετάλλευσης δεν είναι μόνο Ελληνικό. Σε όλο και πιο μακρινά και μέχρι πρότινος απάτητα μέρη, όπως στη Σκωτία, αποβιβάζονται εκατοντάδες τουρίστες που παίρνουν σωρούς από πέτρες, όπως γράφει η Guardian και ένας τουρίστας φυλακίστηκε για τη συλλογή κοχυλιών σε μια παραλία της Φλόριντα. Η μόδα του stone stacking, του σωρών αυτών, γίνεται μόνο και μόνο για μια ωραία φωτογραφία για το Instagram.


Νομοθεσία

Το να πάρετε κοχύλια, πέτρες ή άμμο στο σπίτι είναι συχνά παράνομο, τα πρόστιμα είναι τεράστια και θα μπορούσατε ακόμη και να πάτε φυλακή. Όλο και περισσότερες χώρες καθιστούν παράνομη την μεταφορά κοχυλιών την αμμοληψία και την λιθοληψία. Η Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, απαγορεύει την αφαίρεση οποιωνδήποτε κελυφών και οι Φιλιππίνες έχουν δημιουργήσει έναν μακρύ κατάλογο «απαγορευμένων κελυφών ». Παράδειγμα αυτού του εγκλήματος είναι ένα ζευγάρι από τη Γαλλία το οποίο,  γέμισε 14 πλαστικά μπουκάλια με περίπου 40 κιλά (περίπου 40 κιλά) λευκή άμμο από μια παραλία στη Σαρδηνία, στην Ιταλία. Το ζευγάρι συνελήφθη και αντιμετωπίζει φυλάκιση εώς έξι χρόνια και  να πληρώσει ένα τσουχτερό πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ για κλοπή άμμου από την παραλία. Το ζευγάρι υποστήριξε ότι δεν ήξερε ότι η λήψη άμμου από την παραλία ήταν παράνομη, όμως οι αρχές εκεί ισχυρίστηκαν ότι όλες οι παραλίες έχουν πινακίδες σε μυριάδες γλώσσες που αναφέρουν ρητά ότι η λήψη άμμου ή όστρακων είναι παράνομη.


Παλαιότερα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πωλούν σε βαζάκια άμμο από το Μπάλο και το Ελαφονήσι, κάνοντας τη λέξη “αισχροκέρδεια” να μοιάζει λίγη για να χαρακτηρίσει την πράξη τους. Πλέον υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν ότι ο Νόμος 1650/86 απαγορεύει την αμμοληψία από προστατευόμενες περιοχές. Στην Ελλάδα σημαντικές φυσικές περιοχές αναγνωρίζονται ως προστατευόμενες είτε μέσω του χαρακτηρισμού τους με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, είτε με την κατοχύρωσή τους στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα και διεθνών ή Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αλληλεπικάλυψη μεταξύ των προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, σύμφωνα με τον Νόμο 3937/2011 “Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις”, έχει στόχο την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και των λοιπών οικολογικών αξιών τους. Αποτελείται από όλες τις περιοχές που υπάγονται σε μια ή περισσότερες από τις κατηγορίες του άρθρου 19 του ν.1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄), σύμφωνα με τις διατάξεις του. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του νόμου 3937/2011,

«Χερσαίες, υγροτοπικές, θαλάσσιες ή μεικτού χαρακτήρα περιοχές, μεμονωμένα στοιχεία ή σύνολα της φύσης και του τοπίου, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα προστασίας και διατήρησης λόγω της οικολογικής, βιολογικής, γεωλογικής, γεωμορφολογικής, εν γένει επιστημονικής ή αισθητικής σημασίας τους» 

αλλά και  μέσω της

Υ.Α.42279/1938 – ΦΕΚ Β-267/30.11.1938 Περί ορισμού χώρων, εξ ων απαγορεύεται η εξόρυξις και λήψις άμμου, αμμοχώματος κλπ. Και των όρων, υφ΄ους θα ενεργείται η αμμοληψία κλπ εξ επιτρεπομένων θέσεων..


Μην μαζεύετε όστρακα σε Εθνικά Πάρκα ή προστατευόμενες περιοχές.

Μην παίρνετε νεκρούς αστερίες, αχινούς ή νεκρά κοράλλια!

Μην παίρνετε τίποτα άλλο από τις παραλίες εκτός από φωτογραφίες!

πηγή: pfpo.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή