Παρενέργειες από την έγκριση της «Συμφωνίας των Πρεσπών»

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή – με το συνήθη πλέον αριθμό των 153 κυβερνητικών και “πρόθυμων” αποστατών  βουλευτών-η διαδικασία στο Ελληνικό κοινοβούλιο, για την έγκριση από την Ελληνική πλευρά, της κατάπτυστης «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Τελευταίο επεισόδιο, η έγκριση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο ο πρώτος και καθοριστικός γύρος των προβλεπομένων από την συμφωνία, όπου ανάμεσα στα άλλα, παραχωρεί στα γειτονικά Σκόπια αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής Ταυτότητας».

Οι παρενέργειες από αυτή την Συμφωνία θα είναι μακροχρόνιες, η Ελλάδα έβγαλε μόνη της τα μάτια της, πλάί στο υπαρκτό, ανοιχτό για εξήντα τουλάχιστον χρόνια Κυπριακό ζήτημα, προστέθηκε τώρα και άλλο αγκάθι: το Σκοπιανό /«Μακεδονικό»..

Μία παρενέργεια, είναι αυτή που επισημαίνουν οι γείτονες Βούλγαροι, που ζητούν να αλλάξει η ύλη στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων.

Ιδού: «Η πΓΔΜ θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας αν θέλει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», προειδοποιεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας σε ραδιόφωνο της χώρας του, αυτό σημαίνει εξάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων και των παραποιήσεων της ιστορίας, καθώς και σεβασμό των συνθηκών που έχουν υπογραφεί με Ελλάδα και Βουλγαρία.Μόνο όταν η πραγματική ιστορία της «Μακεδονίας» αντικαταστήσει την 70ετή πλαστογραφία στα σχολικά βιβλία, η Βουλγαρία θα είναι πεπεισμένη ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.  

«Η πΓΔΜ βιάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί πριν από 20 χρόνια, πιστεύει αφελώς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λύσει σχεδόν αυτόματα όλα τα προβλήματά της. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή και την προθυμία των ιδίων, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τα λύσει, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ούτε κανένα άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πλευρά των Ελλήνων πολιτών, της μεγάλης πλειοψηφίας στην Ελλάδα που αντιτίθεται στην εν λόγω Συμφωνία, ο δρόμος είναι ένας: ΑΓΩΝΑΣ και ΑΝΥΠΑΚΟΗ.

«Η “συμφωνία των Πρεσπών” συνιστά, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, μια πράξη ανάλογη της κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα, γιατί αποσυνδέει από τον ιστορικό της χώρο και χρόνο τη γλωσσική και ονοματολογική του έκφραση-απόδοση.

Με το να μετονομάζει κανείς με το όνομα και τη γλώσσα των Μακεδόνων αλλότριες ιστορικές πολιτιστικές δομές και εμπειρίες, αποτελεί μια μορφή ιστορικής παραχάραξης, ιστοριοκαπηλείας και ονοματοκαπηλείας και παραπέμπει σε καταστάσεις πολιτισμικής βαρβαρότητας(1)».

(1). Στο άρθρο 7 της Συμφωνίας σημειώνεται το ανιστόρητο ότι «η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών».(Δημήτρης Μάρτος).

The following two tabs change content below.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το τέλος των Γυμνασιακών του σπουδών από το Γυμνάσιο Αρρένων Καλλιθέας, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας την περίοδο 1971-77. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας είχε ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα καθώς και στον αντιστασιακό αγώνα από τις γραμμές του Π.Α.Κ. Γράφει άρθρα γνώμης, σχόλια, βιβλιοκριτική, επιφυλλίδες σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Παρόν, των περιοδικών Άρδην, Τετράδια, Λιμπρέτο και άλλων τοπικών εφημερίδων και εντύπων. Εργογραφία: Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου, εκδ. Οδυσσέας, 1989. Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ, εκδ. Δελφίνι, 1997. Η Ελληνική ουτοπία, εκδ. Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον, 1993. Η Ευρώπη των σχισμών, εκδ. Ίνδικτος, 2002. Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου», εκδ. Οδυσσέας, μαρτυρία, 1989, «Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ»,νουβέλα, α΄ έκδοση Δελφίνι,1997, β΄ έκδοση εκδόσεις Αντίκτυπος,2006, «Ευρώπη των σχισμών»,διηγήματα, εκδ. Ϊνδικτος 2002, «2017-Η Ελλάδα υπό Νέο-Οθωμανική κατοχή», Εναλλακτικές εκδόσεις,2009. "Αιθιοπία (Αβησσυνία), ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής", Γόρδιος , α' έκδοση Μάης 2016, β' έκδοση Δεκέμβρης 2016. Έχει συμμετοχή στα συλλογικά έργα: «Η ελληνική Ουτοπία», Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον,1993, «Vivere Pericolosamente.26 ιστορίες από την Ιταλία», εκδ. Αντίκτυπος,2005, «Έξι χρόνια κωμωδίας»,πρόλογος σε ανατύπωση έκδοσης στη Φλωρεντία το 1973, Direct 2005,«Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973», Αργοστόλι 2009

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή